Quinoa, Merlík čilský

Prastará vysokohorská pseudoobilnina Quinoa pôvod v Juhoamerických Andách a je nazývaná tiež ako "zázračné obilie Inkov, matka všetkýchQuinoa, Mrlík chilskýobilnín". Patrila medzi 3 základné plodiny starých civilizácií v oblasti Ánd (kukurica, zemiaky, Quinoa). Nejde o klasickú obilninu, ale patrí doQuinoa mrlík čílsky skupiny mrlík, ide o jednoročnú Bílina dorastajúca výšky 2 metre. Využívajú sa jej semená, ktoré majú veľkosť 1-3mm .. Neobsahuje lepok a je studnicou týchto živín: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, kyselina listová, vápnik, meď, železo, mangán, horčík, fosfor, draslík, zinok, vláknina, bielkovina, zložité sacharidy, saponíny, esenciálne aminokyseliny (cysteín, fenylalanín, histidín, izoleucín, lyzín, metionín, tyrozín, treonín a valín), ... obsahujú 60% škrobu, 23% esenciálnych bielkovín, 5% sacharidov, 4 9% tukov.

Quinoa je medzi ľuďmi stále viac populárne. Quinoa je vynikajúcim príkladom potravín ktoré pomáhajú znižovať riziko rôznych ochorení, alebo pre prevenciu a na podporu zdravia.
Táto pseudoobilovina pre svoje vynikajúce nutričné vlastnosti môže byť veľmi užitočná vo fáze rozvoja a rastu organizmu. Okrem toho, že je ľahko stráviteľná, neobsahuje cholesterol a je vhodná na prípravu kompletne vyváženej výživy.
Quinoa môže byť tiež použitý pri bežnom stravovaní ako príloha, u vegetariánskej stravy a špeciálnych diét pre spotrebiteľov, ako sú starší dospelí, deti, vysoko výkonní športovci, diabetici, celiaci aa pre ľudí s neznášanlivosťou laktózy.

Barva Merlíku čilského:

Alternativy Quinoa na trhu

  • mouka ze semen
  • semena

Účinky Quinoa -merlíku čilského:

  • detoxikácia
  • protirakovinové účinky
  • antioxidant
  • pri redukčných diétach
  •  superpotravina
  • proti migrénam
  • prospieva obličkám
  • prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam
  • vhodná pre športovcov, vegetariánov a celiatikov
  • podporuje rast svalovej hmoty
  • prevencia proti osteoporóze
  • znižuje vysoký krvný tlak
  • pôsobí ako prevnce rakoviny hrubého čreva
  •  upokojuje nervový systém
  • podporuje trávenie a vyprázdňovanie
  • postupne do tela uvoľňuje energiu
  • pomáha pri cukrovke

Quinoa je teraz bežne pestovaná v týchto oblastiach: Bolívii, Kolumbii, Ekvádore, Peru a Čile. Organizácia Spojených národov (OSN) vyhlásila minulý rok 2013 ako Medzinárodný rok quinoa.

Použitie: raňajkové zmesí, šaláty, pre zahustenie do polievok, pre rôzne kaše, rizota, kombinovať môžeme s ovocím aj zel

Quinoa - recepty:

Quinoa sa dobre uchováva - dá sa uvariť, upiecť a následne zamraziť. Semienka Quinoa najprv preperieme. Pri varení na 1 diel quinoa použijeme 2 diely vody. Varíme približne 15 minút. Ďalší možný spôsob je quinoa zaliať horúcou vodu a pod pokrievkou nechať pôsobiť aspoň 30 minút semienka zmäknú.

Quinoa sladká nebo slaná?

Quinoa sa upraviť ako sladká a slaná varianta.

  • Výborný je puding z quinoa s kokosovým mliekom, škoricou, kardamómom a ovocím. Quinou povaríme s kokosovým mliekom a pridáme korenie. Puding nemusíme doslaďovať, sladkú chuť zaistí kokosové mlieko. Na koniec posypeme čerstvým ovocím či inými druhmi semien či sušenými ovocnými plodmi. 
  • Semienka Quinoa môžeme použiť aj ako náplň do paprík či kapustových závitkov. Na panvici na malom množstve kokosového oleja cca 5 minút podusíme zmes cibule, paradajok, húb a cesnaku. Všetko premiešame a vzniknutou zmesou naplníme papriky alebo zabalíme do zelného listu. 
  • Quinoa poslúži ako výborná závarka a zároveň zahusťovadlo do polievok alebo klasicky ako príloha namiesto ryže, kuskusu alebo slzovky obecné.

Příprava: Quinoa vyniká svou jednoduchou přípravou. Vařte podobně jako rýži (2 díly vody na 1 díl Quinoy) po dobu 15-20 minut. Po uvaření se quinoa vyznačuje příjemně lehkou, nadýchanou strukturou a jemnou, lehce oříškovou chutí. K ochucení quinoy použijte jakékoliv koření či zeleninu. Smícháním s ovocem, medem, ořechy a (rostlinným) mlékem vznikne energeticky bohatá a přitom zdravá a chutná forma snídaně.

Quinoa - recepty:

Quinoa sa dobre uchováva - dá sa uvariť, upiecť a následne zamraziť. Semienka Quinoa najprv preperieme. Pri varení na 1 diel quinoa použijeme 2 diely vody. Varíme približne 15 minút. Ďalší možný spôsob je quinoa zaliať horúcou vodu a pod pokrievkou nechať pôsobiť aspoň 30 minút semienka zmäknú.

Quinoa s brokolicí, hráškem a robi

Potrebné ingrediencie: quinoa, čerstvý hrášok, mrkva, brokolica, Robi "mäso", huby, ľanové semienko, slnečnicové semienko, cherry paradajky, žltá paprika, cibuľa, uhorka, nakladané malé kukuričky, sójová omáčka, chilli omáčka, ľadový šalát, soľ, korenie, zmes korenia, olivový olej

 

Diskusná téma: Quinoa

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

Quinoa

Quinoa

10.01.2015 21:38
Quinoa so zelenou fazuľkou a špenátom Recept na prípravu zrniečok Quinoa pre obed alebo večeru.   Postup: Quin uvaríme zvlášť - postup ako keď varíme ryžu. Potom nakrájanú cibuľku a cesnak orestujeme na kokosovom oleji, pridáme nakrájané paradajky, Recept sa semienkami quinoapokrájený...

White quinoa

03.01.2015 22:50
Quinoa, Mrlík čilský Quinoa má asi 120 druhov rastlín a cez 1800 odrôd nájdeme po celom svete. Quinoa našli pred viac ako 5000 rokmi na úbočiach juhoamerických Ánd, a to najmä v Peru, Bolívii a Chile. Quinoa rastie vo veľmi drsných a suchých podmienkach, nevhodných pre väčšinu plodín. Quinoa je...

Poklad z Jižní Ameriky - Quinoa

01.01.2015 22:11
Quinoa je vzácny poklad Inkov Quinoa (mrlík čílsky) je rastlina pochádzajúca z Južnej Ameriky. Jej semená patrila medzi 4 základné potraviny - mlela sa z nich múka alebo slúžila k príprave kaší a iných pokrmov. Dnes patrí Quinoa medzi znovu objavenej potraviny, ktoré sa tešia obrovskému záujmu...

Quinoa Mrlík čilský, superpotravina

25.12.2014 18:23
Quinoa Mrlík čilský Quinoa je nenáročná a odolná vysokohorská plodina s takmer 6 tisíc rokov dlhou tradíciou predstavovala od pradávna hlavnú zložku potravy obyvateľov andskej oblasti Južnej Ameriky.V dnešnej dobe je quinoa cenená hlavne vďaka vysokej nutričnej hodnote a OSN ju klasifikoval ako...