Čaga sibírska / Rezavec šikmý

Je pozoruhodnú liečivú špongiou, ktorá svoje živiny čerpá z živej brezy miesto pôdy a vyživuje sa šťavami hostiteľa. Takmer každá časť brezy má liečivé účinky (listy, púčiky, miazga, drevo, kôra). Používa sa v ľudovom liečiteľstve a v lekárstve už po stáročia. Čaga využíva, ale zároveň uchováva energiu stromov, ktorú následne odovzdáva nám konzumentom.

Aké sú aktívne látky v hube Čaga? (Čaga - Inonotus obliguus)

Údaje z výskumov na celom svete potvrdzujú, že sibírska čaga obsahuje nielen mimoriadnu hladinu antioxidantov, ale aj širokú škálu liečivých zložiek vrátane špecifických polysacharidov, vitamínov B1, B2, B5, B6, B9, D3, K1 a minerálov.
Hlavnou obsahovou skupinou sú - fenolové zlúčeniny ako polyfenoly, fenolové kyseliny, (k.syringová, vanilová, p-hydroxybenzoová, trametonolová) a chinóny.
  • Polyfenoly, flavonoidy - sú súčasťou čagy, predstavujú silné antioxidanty, spomaľujú proces starnutia a pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Druhou skupinou sú triterpény, patrí medzi ne inotodiol, kyselina betulinová (3-hydroxylup-20 (29) -en-28-ová kyselina), betulín.
  • Inotodiol - je protirakovinová zlúčenina. Posilňuje ochranu voči mŕtvicu a má protirakovinové účinky.
  • Kyselina betulinická - bojuje s vírusmi a nádormi, pôsobí protizápalovo.
  • Betulín - obsahuje kyselinu betulinickou, ktorá nám poskytuje široké spektrum biologických a farmakologických aktivít. V pokusoch na zvieratách sa zistilo, že betulín z brezovej kôry znižoval obsah cholesterolu v krvnom sére a bol s úspechom použitý u obéznych pacientov. Od 90. rokov minulého storočia je táto látka intenzívne študovaná pre svoje účinky protinádorové, antioxidačné a najnovšie tiež proti HIV.
  • Melanín - sibírska čaga obsahuje viac melanínu než iná známa potravina a bylina. Podľa súčasných výskumov brzdí rozvoj patologických procesov spôsobených voľnými radikálmi, stabilizuje bunkové membrány a pôsobí ako silný imunostimulátor. Posilňuje imunitu pri ožarovaní tým, že aktivuje epifýzu. Melanín pohlcuje UV žiarenie a radiáciu a to mimoriadne účinne a dlhodobo. Disponuje vysokou absorpčnou schopnosťou, pomáha skvalitňovať a prečisťovať našu krv. Čaze dáva typicky hnedú farbu. Čaga obsahuje viac melanínu než akákoľvek iná známa potravina alebo bylina. Bolo preukázané, že melanín čagy má silné genoprotektivní (DNA-ochranné účinky).
  • Polysacharidy a to predovšetkým β-D-glukány - zlepšujú imunitu a vzájomnú komunikáciu buniek. Zohrávajú dôležitú úlohu pri boji s nádormi. Podporujú obranné reakcie organizmu proti bakteriálnym a parazitárnym chorobám. Vedci preukázali, že glukány získané z čagy majú výrazné protizápalové a imunomodulačné účinky, stimulujú produkciu NK buniek v boji s nádorovým ochorením, bez toho, aby priamo pôsobili na prípadný novotvar a znižujú obsah cukru v krvi.
  • Kyselina čagovú, ktorá je podobná kyseline humínové, kyselina octová, kyselina maslová a šťaveľová.
  • Germánium - antioxidant, ktorý pôsobí najmä na normalizáciu krvného tlaku.
Japonské štúdie preukázali, že extrakty z čagy vykázali najvyššiu antioxidačnú aktivitu zo všetkých študovaných liečivých húb. V pokusoch in vitro pôsobili účinne proti zlatému stafylokokovi (Staphylococcus aureus a Escherichia coli).
 
Výsledky ORAC 5. (schopnosť antioxidantov pohlcovať voľné radikály) = 158.400 jednotiek ORAC / 100g
(Naša analýza: Brunswick Lab. USA)
 
Pre porovnanie:
Na 1g čagy musíme zjesť = 18kg mrkvy = 10 litrov čučoriedok = 4,4 kg pomarančov

 

Čaga sibírska - účinky

  • mimoriadne silný antioxidant (najväčší obsah  antioxidantov  zo všetkých známych potravín na svete), ORAC TEST
  • proti rakovinové a proti nádorové účinky (vynikajúca prevencia), veľmi účinný pomocník pri chemoterapii a ožarovaní)
  • antibakteriálne
  • protizápalovo (zabraňuje zápalom)
  • antitumorový
  • antivírusové
  • detoxikačne, čistenie pečene, krvi
  • zlepšuje a stimuluje imunitný systém, optimalizuje odolnosť voči chorobám a infekciám
  • regulátor krvného cukor
  • normalizuje hladinu cholesterolu
  • účinná proti starnutiu organizmu (podporuje dlhovekosť)
  • pozitívne ovplyvňuje rôzne žalúdočné ochorenia - gastritídu, ochorenia tráviaceho traktu, vrátane vredov a zápchy
  • zlepšuje mozgové funkcie, pamäť, učiaci sa schopnosti
  • znižuje škodlivý cholesterol - LDL
  • je prínosná pre kardiovaskulárny systém a srdcovo cievne ochorenia, podporuje normálny krvný tlak, pôsobí na činnosť srdcového svalu
  • má vynikajúci vplyv na kožu, znižuje ochorenia kože, akné, alergické problémy
  • podporuje krásu a mladistvý elán, obmedzuje padanie vlasov (plešatosť), dodáva živiny pokožke, očiam, vlasom
  • proti parazitické vlastnosti (odstráni určité typy parazitických červov)
  • účinná proti psorióze (lupienke)
  • posilňuje antivírusovú aktivitu proti vírusu chrípky A, B a vírusu HIV
  • pomáha zlepšovať DNA v bunkách celého tela
  • pomáha pri astme vďaka modulácii imunity
  • potláča nežiaduce účinky vedľajších liekov
  • vyživuje telo, dušu i ducha
  • pôsobí ako adaptogén, zvyšuje vytrvalosť, znižuje stres a nervozitu