Tuky a cholesterol

sú najväčším zdrojom energie za stravy. Sú hlavným zdrojom energie pri vytrvalostnej záťaži. Sú pre nás nevyhnutné, pretože sú stavebné komponentom biologických membrán, napomáhajú využitie vitamínov rozpustných v tukoch, fungujú ako izolácia, ochraňujú vnútorné orgány a spoluvytvára hormóny. Tuky prijímané v potrave sa ďalej štiepi na triglyceridy a mastné kyseliny.
 

Tuky sú rastlinného a živočíšneho pôvodu, kvôli kvalite by mali byť preferované kvalitné rastlinné tuky.

  • Rastlinné tuky: slnečnicový, repkový, kokosový, palmový, sójový, olivový a ľanový olej, orechy, semená
  • Živočíšne tuky: masť, maslo, rybí tuk, skryté tuky v mäse a vajciach (hlavne bravčovom)

Mastné kyseliny (ďalej len MK) sa delí na:

Typ MK

Potravinové
  zdroje

Doporučený
  příjem z celkového příjmu tuků

  Nasycené

  Živočišné tuky,
  kokosový a palmový olej

8 -10%

  Mono-nenasycené

  Olivový a řepkový
  olej, avokádo, ořechy

10 -12%

  Poly-nenasycené

  ω3

  Rybí tuk,
  ořechy,(řepkový a lněný olej)

Do 10%

  ω6

  Rostlinné oleje
  (slunečnicový, olivový, sójový, kukuřičný,..), semena, ořechy

2 - 4%

Odporúčaný príjem tukov by mal byť v rozmedzí 20 - 25% z celkového denného príjmu.
Pomer živočíšnych / rastlinných tukov by mal byť 1: 3.
1 g tuku má energetickú hodnotu 9 kcal / 38 kJ
 

Cholesterol

Hoci mnohých preklínaný je pre nás životne dôležitý. Cholesterol je súčasťou živočíšnych tukov. Jeho význam pre fungovanie organizmu nie je malý, napríklad:
  • Je hlavnou súčasťou všetkých bunkových membrán
  • Je stavebnou zložkou buniek a tkanív v ľudskom tele
  • Je predvolený substanciou pre tvorbu lipoproteínov, žlčových kyselín a steroidných hormónov
  • Je dôležitý pre vstrebávanie, transport a využitie vitamínov rozpustných v tukoch.
Naše telo si cholesterol vytvára samo a toto množstvo je pre organizmus úplne dostačujúce. Telo si na základe príjmu cholesterolu stravou reguluje vlastnú produkciu. Problém nastáva vo chvíli, keď je dlhodobo vyšší príjem cholesterolu v potrave. Telo prebytočný cholesterol odbúrava v pečeni, kde dochádza k poškodeniu receptorov zodpovedných za jeho spracovanie, a následkom toho dochádza k zvýšeniu hladiny cholesterolu v krvi.
Hlavnými zdrojmi cholesterolu sú už spomínané živočíšne tuky, obsiahnuté v mäse, plnotučnom mlieku, tučných mliečnych výrobkoch, vnútornostiach, vaječnom žĺtku a údeninách.
Najvyššiu koncentráciu cholesterolu nájdeme v mozgu, v kožnom tuku, nadobličkách, ďalej v slezine a krvnom sére.
 

Typy cholesterolu alebo tzv "lipoproteínov":

  • HDL - tzv. "Hodný" lipoproteín. Transportuje cholesterol do pečene na ďalšie spracovanie.
  • LDL - tzv. "Zlý" lipoproteín. Transportuje cholesterol z pečene do periférií a pri zvýšenom množstve sa usadzuje aj na stenách ciev a dáva tým podnet k vzniku aterosklerózy.
  • VLDL - prenáša tuky v krvi. Jeho hladina nezávisí od príjmu potravou, ale tvorí sa v pečeni
  • Chilomikróny - tieto lipoproteíny transportujú triacylglyceroly a cholesterol prijatý potravou.

Hodnoty celkového cholesterolu:

  • Do 5 mmol / l - normálny hodnota
  • 5 - 6 mmol / l - hraničná hodnota
  • Nad 6 mmol / l - vysoká hodnota

Riziká spojené so zvýšeným cholesterolom a triglyceridy:

  • Zvýšenie rizika rozvoja aterosklerózy
  • Zvýšené riziko ischemickej choroby srdca.
  • Možný zápalu pankreasu
  • Riziko steatózy čiže stukovatenie pečene,
Hladina cholesterolu by sa mala kontrolovať pravidelne. Ak je hladina cholesterolu zvýšená, tak asi raz za pol roka. Ak nie je hladina cholesterolu zvýšená, stačí raz za rok.
 
Autor: Bc. Lenka Bořutová (Lukašíková), osobný tréner / Poradca pre výživu