Arónie čierna (arónia, čierny žeriav)

Arónia, arónie, čierna jarabina - synonymá pre purpurovo čierne jedlé plody, ktoré začínajú byť veľmi populárny pre vysoký výskyt antioxidantov, Čierna jarabina, Arónietříslovin, vitamínov a rutinu. Hojne rastúce aj v našich zemepisných šírkach na kroch alebo sceľovaných stromoch, je veľmi trvanlivá a po zbere vydrží 2 mesiace. Veľkým propagátorom Čierneho žeriavu bol ruský biológ Ivan Mičurin. V ľudovom liečiteľstve bol hojne zastúpený v histórii, Kelti považovali žeriav za ochranný strom a všetky jeho časti mali za posvätné. Čierna jarabina je považovaná za veľmi cenou superpotravinu, ktorá znižuje krvný tlak, tlmí bolesť, zlepšuje metabolizmus, je vhodné aj pre diabetikov, zlepšuje pevnosť a pružnosť ciev, harmonizuje činnosť štítnej žľazy.

Varianty arónie:

  •      sušené plody
  •      100% lisovaná šťava z arónie, (môžeme si ju sami vyrobiť v odšťavovači, v chladničke vydrží 4 mesiace bez konzervantov)
  •      prášok zo sušených plodov
  •      čerstvé zrelé ovocie (dozrieva od septembra do októbra podľa slnečného svitu a vydrží do drobných mrazov)
  •      marmelády, džemy
  •      sirupy
  •      víno z arónie
  •      zavárané plody, kompóty
  •      likér z Aronia

Arónie a jej účinky

  •      silný antioxidant
  •      podporuje imunitu
  •      pohlcovač voľných radikálov
  •      prevencia proti rakovine
  •      pomáha dobrej kondícii našich ciev
  •      prospieva zdravému krvnému obehu
  •      stabilizuje krvný tlak (aj znižuje vysoký krvný tlak)
  •      prirodzený regulátor cholesterolu
  •      antibakteriálne a antiseptické schopnosti
  •      pôsobí proti žalúdočným vredom
  •      posilňuje imunitu
  •      dokáže regulovať nesprávnu činnosť štítnej žľazy (pri jej nadmernej či naopak zníženej funkcii), obsahuje min. 40 mikrogramov jódu na 100 g
  •      posilňuje funkciu pečene a obličiek
  •      vysoký obsah antokyanov 1480 mg na 100 g čerstvých bobúľ - 3 x viac ako u čučoriedok
  •      vysoký obsah vitamínu C
  •      pôsobí proti oxidačnému stresu
  •      detoxikácia organizmu (hlavne pečeň a obličky)
  •      pôsobí výrazne protiskleroticky
  •      proti ateroskleróze (spevňuje a rozširuje cievy) vďaka rutínu
  •      nedostatok vitamínu P
  •      celkovo posilňuje organizmus
  •      vhodný pri cukrovke (vhodná pre diabetikov)
  •      prevencia proti nachladnutiu, chrípke a dokonca aj zápalu pľúc
  •      podporuje správnu funkciu pečene
  •      vďaka vysokému obsahu jódu (žiaduce najmä pre tehotné a dojčiace ženy a deti. U detí má jód dôležitú úlohu pri rozvoji mozgu a inteligencie, pri prevencii zubného kazu)

Aktívne látky u čierneho žeriavu - Aronia:

  •      sacharidy
  •      Vitamín P (Bioflanovoidy - polyfenoly, antokyány, hesperin, hesperidín, eriodictyol, quercetin, quercertrin, rutinaj.)
  •      Vitamíny - C, E, K, B1, B2, B6, B 5
  •      Minerály a stopové prvky - draslík, vápnik, horčík, železo, zinok, meď, jód, mangán
  •      Organické kyseliny - kyselina jablčná, vínna, citrónová, jantárová
  •      vysoký obsah jódu

Farba plodov: čierna purpurová (podobná čučoriedka a Acai)
Chut: trpká sladkastá, po pridaní cukru připomínách chuť čučoriedok
Odporúčaná denná dávka arónie: u štiav 50-100ml u sušených plodov jednu 2 polievkové lyžice (do jogurtov, musli, mliečne kokteily atď.)

TIP sirup z arónie za studena: 2 l plodov arónie, 80 g kyseliny citrónovej, asi 2 3 kg cukru (do 5-tich litrové poháre dáme cca 2l arónie, pridáme vyselinu citrónovou a zaleje mecháme 32-40 pôsobiť. Potom vodu Odle cez cedidlo a plody arónie roztlačíme, následne pridáme cca 2kg cukru a mierne premiešame 2-3 hodiny. a máme hotový sirup z arónie!