Granátové jablko, šťava
Od nepamäti, šťava z granátového jablka (latinsky: malum granatum, rusky: granatus) bol považovaná za "kráľa vitamínov". Šťava z granátového jablka sa získava z granátových červených zrniečok, ktoré sú pod šupkou. Štava je zaslúžene považovaná za superpotravinu, adaptogén, elixír mladosti a zdravia. Domovom granátového jablka je Azerbajdžan (národný symbol), kde granátové jablko patrí na stôl v podobe šťavy aj ako dochucovadlá v teplej i studenej kuchyni. Granátovník je menší strom, ktorý má plod (granátové jablko) o veľkosti 10-14cm. Už v Babylone bol nápoj z tohto subtropického ovocia používa na terapeutické účely. V III tisícročia pred naším letopočtom ju "Predok medicíny" Hippokrates podával při onemocnění trávicího traktu, poruch nervového systému a horečkách. Neskôr Avicenna doporučoval užívať šťavu z granátového jablka pre liečbu krčných chorôb a úplavica.
Tento nápoj je populárny po celom svete. Čerstvá šťava sa pripravuje jednoduchým spôsobom doma, a to aj bez použitia odšťavovača. Odrežte časť kôry a vytlačte šťavu. Granátové jablká sa pestujú na Kaukaze, Strednej Ázii, ale aj na Kryme a subtropických oblastiach na pobreží Čierneho mora. Z granátového jablka sa robí šťava a sirup Grenadíny, ktorý sa používa v studenej kuchyni do šalátu a alebo v teplej kuchyni na ryby, korenené a grilované mäso, ktoré sa stáva jemnejším a chutnejším. Granátové jablko sa pre svoje omladzujúce, antioxidačné a stimulačné účinky hojne používané v kozmetickom priemysle. Americkí vedci skúmali rôzne prírodné šťavy a zaradili šťavu z granátového jablka na tretie miesto za šťavu z čučoriedok a brusníc.
Kedy môžete piť šťavu z granátového jablka
- vhodné ako súčasť strave tehotnej ženy, pretože má priaznivý vplyv na vývoj plodu
- chudokrvnosť
- normalizuje krvný a žalúdočnej šťavy
- čistí cievy
- posilňuje celkovú imunitu
- prevencia nádorov prsníka a prostaty
- neutralizuje voľné radikály - antioxidant, v koncentrácii antioxidantov prekonáva aj červené víno
- zvyšuje hladinu hemoglobínu v krvi
- pri liečbe vysokého krvného tlaku (hypertenzia)
- dobré diuretikum
- pri bolestiach v krku a zápalu ďasien (kloktať teplou šťavu)
- pomáha bojovať u mužov proti impotencii
- anémia (chudokrvnosť)
- stimuluje žalúdok a podporuje chuť do jedla
- zvyšuje prah odolnosti, posilňuje a omladzuje telo
- znižuje cholesterol
- odstraňuje toxické látky z tela
- vedecky dokázaný pozitívny účinok proti stresu ( hlavne u managerov ) - brainfood
- podporuje regeneráciu buniek
- v zimnom období pomáha kompenzovať nedostatok minerálov, vitamínov a antioxidantov
- vonkajšie aplikácie na popáleniny a rany
- podporuje srdcový sval
- zabraňuje tvorbe zubného plaku
- znižuje riziko mŕtvice a infarktu
Dávkování: 60-120ml denně cca 30-60 min před snídaní, doporučujeme ředit vodou nebo
šťavou z červenej repy a alebo mrkvy.
Farba nápoja: je rôzna (v závislosti na ovocí) od fialovej až po tmavo červenú farbu.
Chut šťavy z granátového jablka: mierne kyslá, ale príjemná a osviežujúca.
Kontraindikácie: prekyslenie žalúdka, zápcha, hemoroidy, pokiaľ šťava nie zriedená môže poškodiť zubnú sklovinu (môže sa chrániť pred jedlom žujte tvrdý syr), nízky krvný tlak
Granátové jablko obsahuje cca 77% vody, vápnik, fosfor, železo, horčík, veľké množstvo sodíka, draslíka, cukru, organické kyseliny (najmä kyselinu citrónovú), u vitamínov je významne zastúpený vitamín B (B1, B2 a B3), C a vitamín A vo forme provitamínu (karotenoidov); obsahujú tiež 15 aminokyselín.