Granátové jablko, šťava

Od nepamäti, šťava z granátového jablka (latinsky: malum granatum, rusky: granatus) bol považovaná za "kráľa vitamínov". Šťava z granátového jablka sa získava z granátových červených zrniečok, ktoré pod šupkou. Štava je zaslúžene považovaná za superpotravinu, adaptogén, elixír mladosti a zdravia. Domovom granátového jablka je Azerbajdžan (národný symbol), kde granátové jablko patrí na stôl v podobe šťavy aj ako dochucovadlá v teplej i studenej kuchyni. Granátovník je menší strom, ktorý plod (granátové jablko) o veľkosti 10-14cm. v Babylone bol nápoj z tohto subtropického ovocia používa na terapeutické účely. V III tisícročia pred naším letopočtom ju "Predok medicíny" Hippokrates podával při onemocnění trávicího traktu, Granátové jablkoporuch nervového systému a horečkách. Neskôr Avicenna doporučoval užívať šťavu z granátového jablka pre liečbu krčných chorôb a úplavica.

Tento nápoj je populárny po celom svete. Čerstvá šťava sa pripravuje jednoduchým spôsobom doma, a to aj bez použitia odšťavovača. Odrežte časť kôry a vytlačte šťavu. Granátové jablká sa pestujú na Kaukaze, Strednej Ázii, ale aj na Kryme a subtropických oblastiach na pobreží Čierneho mora. Z granátového jablka sa robí šťava a sirup Grenadíny, ktorý sa používa v studenej kuchyni do šalátu a alebo v teplej kuchyni na ryby, korenené a grilované mäso, ktoré sa stáva jemnejším a chutnejším. Granátové jablko sa pre svoje omladzujúce, antioxidačné a stimulačné účinky hojne používané v kozmetickom priemysle. Americkí vedci skúmali rôzne prírodné šťavy a zaradili šťavu z granátového jablka na tretie miesto za šťavu z čučoriedok a brusníc.

Kedy môžete piť šťavu z granátového jablka

  •     vhodné ako súčasť strave tehotnej ženy, pretože má priaznivý vplyv na vývoj plodu
  •      chudokrvnosť
  •      normalizuje krvný a žalúdočnej šťavy
  •      čistí cievy
  •      posilňuje celkovú imunitu
  •      prevencia nádorov prsníka a prostaty
  •      neutralizuje voľné radikály - antioxidant, v koncentrácii antioxidantov prekonáva aj červené víno
  •      zvyšuje hladinu hemoglobínu v krvi
  •      pri liečbe vysokého krvného tlaku (hypertenzia)
  •      dobré diuretikum
  •      pri bolestiach v krku a zápalu ďasien (kloktať teplou šťavu)
  •      pomáha bojovať u mužov proti impotencii
  •      anémia (chudokrvnosť)
  •      stimuluje žalúdok a podporuje chuť do jedla
  •      zvyšuje prah odolnosti, posilňuje a omladzuje telo
  •      znižuje cholesterol
  •      odstraňuje toxické látky z tela
  •      vedecky dokázaný pozitívny účinok proti stresu ( hlavne u managerov ) - brainfood
  •      podporuje regeneráciu buniek
  •      v zimnom období pomáha kompenzovať nedostatok minerálov, vitamínov a antioxidantov
  •      vonkajšie aplikácie na popáleniny a rany
  •      podporuje srdcový sval
  •      zabraňuje tvorbe zubného plaku
  •      znižuje riziko mŕtvice a infarktu

Dávkování:  60-120ml deŠtáva z granátového jablkanně cca 30-60 min před snídaní, doporučujeme ředit vodou nebo

šťavou z červenej repy a alebo mrkvy.
Farba nápoja: je rôzna (v závislosti na ovocí) od fialovej po tmavo červenú farbu.
Chut šťavy z granátového jablka: mierne kyslá, ale príjemná a osviežujúca.
Kontraindikácie: prekyslenie žalúdka, zápcha, hemoroidy, pokiaľ šťava nie zriedená môže poškodiť zubnú sklovinu (môže sa chrániť pred jedlom žujte tvrdý syr), nízky krvný tlak

 

Granátové jablko obsahuje cca 77% vody, vápnik, fosfor, železo, horčík, veľké množstvo sodíka, draslíka, cukru, organické kyseliny (najmä kyselinu citrónovú), u vitamínov je významne zastúpený vitamín B (B1, B2 a B3), C a vitamín A vo forme provitamínu (karotenoidov); obsahujú tiež 15 aminokyselín.