White quinoa

03.01.2015 22:50

Quinoa, Mrlík čilský

Quinoa má asi 120 druhov rastlín a cez 1800 odrôd nájdeme po celom svete. Quinoa našli pred viac ako 5000 rokmi na úbočiach juhoamerických Ánd, a to najmä v Peru, Bolívii a Chile. Quinoa rastie vo veľmi drsných a suchých podmienkach, nevhodných pre väčšinu plodín. Quinoa je často klasifikovaná na základe farby a jej najbežnejší odroda je slonová kosť alebo biela quinoa (White quinoa -Merlík čilský). Farba zŕn quinoa sa líši v závislosti na mieste pestovania a obsahu saponínu (chemická zlúčenina), v nich obsiahnutých.

White quinoa mierne, sladkú a jemnú chuť, podobnú bielej ryži, na rozdiel od svojich tmavších bratrancov (červená a čierna quinoa), ktoré majú zemitejšia chuť. Väčšina ľudí, ktorí si chcú zaradiť quinoa do svojho jedálnička prvýkrát začnú s bielou quinoa, pretože má jemnú chuť a možno kombinovať takmer s akýmkoľvek zeleninou, mäsom, sladkým alebo korením. Quinou odporúčame vopred namočiť alebo dôkladné preprať (umyť dobre v sitku pod tečúcou vodou) pred varením, aby sa zbavila saponínov. Ochutnajte niekoľko zrniek Quinoa, a ak nie sú semienka horká, je všetko v poriadku a všetci saponíny sú odstránené.

Quinoa a její základní druhy:

  •       quinoa white 
  •      quinoa red
  •      quinoa black

Výhody semienok z bielej Quinoa:   

  •      zdrojom bielkovín pre vegánov aj vegetariánov
  •      ideálnym zdrojom výživy pre tých, ktorí trpia celiakiou (neznáša lepok)
  •      pomáha pri chudnutí, cítime sa sýtejšie
  •      zlepšuje transport kyslíka v tele a zvyšuje odolnosť
  •      udržuje hladinu cholesterolu v krvi
  •      pomáha pri oprave tkanív, udržuje silné kosti a svaly
  •      môže zabrániť rakovine, srdcovým ochorením a cukrovke
  •      pomáha udržať hladinu cukru v krvi v normále
  •      znižuje hladinu cholesterolu v krvi
  •      obsahuje menej kalórií, než hnedá ryža

Rôzne spôsoby prípravy semienok Quinoa:

najdostupnejší quinoa biela sa používa pre varenie pestrej palety rôznych jedál:

  • Kaša - Quinoa sa variť s mliekom, surovým medom a hrozienkami po dobu piatich minút. Pridáme nasekané mandle, dusené slivky a med. Získame tak výživnú, chutnú kašu.
  • Šaláty môžu byť vyrobené s použitím bielej quinoa v kombinácii s pražený vlašskými orechmi a tekvicovým semienkami. Zmiešajte tekvicové semienka, bielu quinoa so sezamovými semienkami, koriandrom, kmínom, Suli, korením, paprikou a cesnakom. Nakoniec pridajte olivový olej, fetu, a citrón, zelené fazuľky a karamelizovanou cibuľu.
  • Rizoto je možné tiež pripraviť pomocou bielej quinoa, hnedej ryže, paradajok, zeleninového vývaru a cesnaku.
  • Ryžový nákyp možno pripraviť pomocou bielej quinoa namiesto tradičnej bielej ryže. Quinoa poskytuje viac výživy a je tiež plnenie. Môžete tiež pridať mlieko, škoricu a vanilku. Tento nákyp môžeme podávať s čerstvým ovocím, napr. Plátky broskýň, ananásu, marhúľ, jahôd a manga.