Quinoa Mrlík čilský, superpotravina

25.12.2014 18:23

Quinoa Mrlík čilský

Quinoa je nenáročná a odolná vysokohorská plodina s takmer 6 tisíc rokov dlhou tradíciou predstavovala od pradávna hlavnú zložku potravy Quinoaobyvateľov andskej oblasti Južnej Ameriky.V dnešnej dobe je quinoa cenená hlavne vďaka vysokej nutričnej hodnote a OSN ju klasifikoval ako jednu z plodín obsahujúce veľmi vysoké percento bielkovín (12-18%).

Zrno quinoa má vysokú nutričnú hodnotu. V porovnaní s bežne u nás pestovanými obilninami obsahuje viac celkových bielkovín (16 18%, výnimočne aj cez 20% v sušine), dôležitejšie však je ich veľmi priaznivá skladba. Najvyšší podiel pripadá na albumíny a globulíny, teda na biologicky najhodnotnejšie frakcie, obsah menej žiadaných prolamínov je nízky. Vysokým zastúpením esenciálnych aminokyselín sa quinoa podobá sóje. Oproti bežným obilninám vyšší obsah lyzínu, nethioninu, cysteínu a treonín. Zvýšený obsah histidínu je významný vo výžive dojčiat a malých detí, u ktorých táto aminokyselina patrí tiež k esenciálnym.

Lepok quinoa neobsahuje a je preto vhodná na prípravu pokrmov pre celiatikov a niektoré ďalšie alergikov. Škrobu obsahuje semeno quinoa 58 68% v sušine, k pekárenským účely sa však z technologických dôvodov svojimi vlastnosťami nehodí. Múku z quinoa možné preto pridávať pre zlepšenie nutričnej hodnoty do chlebových ciest maximálne do 10%. Vyššia prídavky by sa nepriaznivo prejavili na objeme, konzistenciu a pórovitosti hotových chlebov. Obsah tukov kolíše v rozmedzí 4 až 9% v sušine. Z mastných kyselín najviac zastúpené linolová (vyše 50% z ich celkového množstva) a olejová (20%). Vďaka prítomným antioxidantom je olej z quinoa veľmi stabilný.

Quinou možné považovať aj za dobrý zdroj niektorých vitamínov - tiamínu, riboflavínu, kyseliny listovej, beta-karoténu, alfa-tokoferolu i vitamínu C. V porovnaní s bežnými obilninami nižší obsah iba niacínu. Nezanedbateľná je aj prítomnosť mnohých minerálií - fosforu, vápnika, horčíka, železa, zinku, draslíka, medi, mangánu, síry a ďalších. Ich obsah závisí však predovšetkým na vlastnostiach pôdy, na ktorej rastlina vyrástla. Praním a obrusovaním semien sa obsah znižuje.

Narozdiel od pšenice alebo ryže ponúka stravníkom vyvážený súbor dôležitých aminokyselín, čo ju zaraďuje medzi neobvykle kompletné potraviny. Predstavuje tiež dôležitý zdroj vlákniny, fosforu, železa a horčíka. Neobsahuje lepok a je veľmi ľahko stráviteľná.

Quinoa nie je nijak náročná na prípravu a vyznačuje sa príjemne ľahkou, nadýchanou štruktúrou. Po uvarení jemnú, ľahko orieškovú chuť a predstavuje výbornú alternatívu k bielej ryži či kuskusuAk nepoužívate kupovanú quinoa v krabici či vrecúšku, je nevyhnutné sa najskôr zbaviť saponínov. Preto sa zrnká namáčajú na niekoľko hodín do vody, ktorá sa potom vymení za čerstvú a zrná sa v nej znovu nechajú namočená.

Zvyčajne sa varí rovnako ako ryža (2 šálky vody na 1 šálku quinoa) po dobu 14 - 18 minút.

Uvarená quinoa vyzerá ako malé naboptnalé zrnko popkornu, mala by byť mäkká, tzv. "Al dente - na skus". Na ochutenie je možné použiť akékoľvek korenie či zeleninuZmiešaním quinoa s medom, mandľami, mliekom alebo ovocím vznikne veľmi energeticky bohatá a pritom zdravá a chutná forma raňajok.
Múka tejto plodiny sa skvele hodí k prípravám cesta pri bezlepkovej diéte.

Príprava: quinou varíme vo vode v pomere 2: 1 po dobu cca 15- 20 min.
Môžeme ju kombinovať so zeleninou, ovocím, podobne ako ryžu.

Quinoa - recepty:

Ingrediencie: 1 hrnček semienok quinoa alebo kuskusu, 1,2 l hydinového alebo zeleninového vývaru, 1 veľké vajce vidličkou rozšľahané, soľ a korenie na dochutenie, na doplnenie: sterilizovanej kapie alebo pečené konzervované papriky, olivový olej, 2 3 strúčiky cesnaku.
Postup prípravy: Quin alebo kuskus pripravte podľa návodu na obale, zvyčajne ich stačí namočiť. Vývar v hrnci uveďte do varu, podľa potreby osoľte a zavarte do neho quinou. Vypnite plameň a tenkým pramienkom vlejte rozšľahané vajce. Rozmiešajte vidličkou, aby vznikli akési dlhé povrázky. K polievke podávajte papriky na prúžky alebo kocky, zmiešané s cesnakom a olejom. Každý si ich môže podľa chuti do polievky pridať, je to nezvyklé, ale zaujímavé. Môžete si ich tiež položiť na krajce chleba a k polievke zajedať.