Poklad z Jižní Ameriky - Quinoa

01.01.2015 22:11

Quinoa je vzácny poklad Inkov

Quinoa (mrlík čílsky) je rastlina pochádzajúca z Južnej Ameriky. Jej semená patrila medzi 4 základné potraviny - mlela sa z nich múka alebo slúžila k príprave kaší a iných pokrmov. Dnes patrí Quinoa medzi znovu objavenej potraviny, ktoré sa tešia obrovskému záujmu spoločne s Chia. Tieto semienka patria medzi Brainfood a "superpotraviny".
Inkovia quinou uctievali ako "matku obilnín", dávala silu bojovníkom aj malým deťom. Existuje v troch druhoch. Najbežnejšie biela Quinoa jemnú maslovú chuť. Podobá sa biele ryže, ale je oveľa zdravšie. Červená quinoa je chrumkavejšia, s orieškovou príchuťou. Čierna je nejkřupavější a chuťovo najvýraznejšie.


Prečo je quinoa tak obľúbená? Zoznámte sa s jej prednosťami:

  • Je bohatá na vlákninu, čo prospieva nášmu zdraviu:
  • Zvyšuje pohyblivosť čriev, čím sa zrýchľuje spaľovanie tukov a podporuje vstrebávanie výživných látok.
  • Viete, že je vláknina najlepším priateľom žien? A zvlášť tých v pre-menopauzálnym veku. Významne totiž znižuje riziko rakoviny prsníka.
  • Vláknina obsiahnutá v quinoa je nerozpustná, takže predchádza vzniku žlčových kameňov a pomáha z tela vylučovať toxíny
  • Válečníkům z radov Inkov dávala quinoa silu aj liečila zranenia. Rastlinné bielkoviny priaznivo pôsobí na rast svalovej hmoty a regeneráciu zničených tkanív.
  • Bielkoviny obsiahnuté v Quinoa vyváženou kompozíciou všetkých esenciálnych aminokyselín, ktoré telo potřebuje.To pomáha zmierňovať rôzne ochorenia a zdravotné ťažkosti.
  • Nemá nič spoločné s mliekom, a napriek tomu je plná minerálov, najmä vápnika a horčíka:
  • Ako všetci vieme, vápnik posilňuje kosti a môže zmierniť problém zhrbených chrbta v neskoršom veku.
  • Kombinácia horčíka a vápnika pomáha lepšiemu spánku. Pre ľahšie zaspaní skúste miesto poháre teplého mlieka svojim deťom dopriať večerné menu s quinoa.
  • Vápnik spolupôsobí pri zrážaní krvi, ovplyvňuje funkciu svalov a prenos neurónov.
  • Rovnako ako zelenina zdrojom vitamínu E, Vitamín E je antioxidant, ktorý chráni pred voľnými radikálmi. Robí vašu pleť mladšie a žiarivejšie.
  • Znižuje riziko rakoviny.
  • Pôsobí pozitívne v bunkových membránach, zvyšuje plodnosť a posilňuje činnosť nervovej sústavy.

Dodáva energiu vďaka komplexným uhľohydrátom:

  • Upravuje hladinu cukru v krvi, je ideálny pre diabetikov.
  • Chcete schudnúť? Quinoa nízky glykemický index, preto zasýti na dlhú dobu.

príjemnú štruktúru a neutrálnu chuť, ktorá sa dobre snúbi takmer so všetkým. Ľahko a rýchlo sa upravuje. Má všestranné použitie - na sladko i na slano. Môžete ju pridať do ovocných aj zeleninových šalátov, zapiecť so zeleninou, mäsom i syrom, pridať do cesta na lievance a sušienky, uvariť z nej kašu alebo nákyp ....