Šťávy
Ovocné šťavy patrí právom k superpotravinám. V našich podmienkach sa tradične lisuje šťava z hrozna, jabĺk, prípadne hrušiek. Rad záhradkárskych spolkov majú lisovne aj pre širokú verejnosť. Z ostatného ovocia výnimočne. 100% šťavu si môžeme vyrobiť sami pomocou odšťavovača a čerstvého ovocia. Odporúčame používať odšťavovače, ktoré majú malé otáčky (nedochádza k naštartovaniu hnilobným počesům v šťave) a plastové alebo nekovové súčiastky (vitamín C sa likviduje v styku s kovom). Môžeme použiť tiež použiť plastové struhárko ovocie nastrúhať nasypať do hrubšej textílie a potom vylisovať ovocnú šťavu. Štavy môžeme zamraziť a alebo uskladniť na niekoľko dní v chladničke.
- Arónie,- černý jeřáb, sklízíme na podzim, nejlépe před prvním mrazem
- Acai, tropické ovoce, pouze dovozené šťávy, mrazěné, lisované nebo ve formě prášku
- Borůvková a brusinková šťáva ( hlavně na Slovensku), ovoce dozrává v našich podmínkách v průběhu léta, vhodné i pro zamrazení
- Granátové jablko, exotické plody, nejčastěji z okolí černého moře, vyloupou se červená jádra a ty se potom vylisují, nebo můžeme granátovému jablku odříznout horní část a poté vymačkat ručně šťávu do skleničky
- Goji kustovnice čínská ( godži ), zde si musíme vystačit pouze s dovozovými šťávami. Zjistěte si jak je uvedená šťáva konzervovaná, nejlepší pro zachování vitaminů a dalších látek je moderní konzervace dusíkem, nebo šetrná pasterizace
- Noni, silná antioxidant, superpotravina, pouze dovozové šťávy
- Rakytnik řešetkákový, pěstuje se i v českých podmínkách, sklizeň je komplikovanější, nejlépe stříhat větvičky i s plody.
- Graviola
- Rakytniková šťáva
- Zázvorová šťava
- Zelený ječmen, 100% lisovaná sušená šťáva
100% ovocné šťávy konzervace: dusíkem, pasterizací atd.
- teplotou nad 35 stupňov sa likviduje vitamín C
- pasterizácia (teplota nad 80 stupňov), pri teplote nad 42 stupňov sa likviduje časť betakarotén, enzýmov a vitamín C
- paskalizace (ošetrenie vysokým tlakom) je šetrný spôsob, ako zachovať potraviny nutrične hodnotné po dobu niekoľkých týždňov.
- výhodou konzervácie dusíkom je, že sa zachová ako vitamín C, tak enzýmy a betakarotény
Šťávy
Čierna Aronia proti chrípke
Chrípková sezóna je opäť v plnom prúde! Drahé lieky a umelé vitamíny nie sú jediným riešením, ako chrípke predchádzať a bojovať s ňou. Existuje mnoho spôsobov, ako bojovať s prechladnutím. Okrem liekov a vitamínov v kapsuliach, sú tu tiež úplne prirodzené cesty, ktoré...
Kustovnice - superfoods
23.01.2015 22:20
Kustovnice čínská, tzv. godži, superfoods
Goji nazýváme "Elixírem zdraví a dlouhověkosti", "ovocem nesmrtelnosti", nejzdravějším ovoce na světě, červeným diamantem atd, atd.. Neslyšeli jste někdy o jakém ovoci?
Na keřích kustovnice čínské rostou krásné oranžové plody podobné našemu...
Diskusní téma: Šťávy
Neboli nájdené žiadne príspevky.