Superfoods - potraviny na váš stôl

26.01.2015 01:23

Superpotraviny (superfoods)

      Superfoods, alebo tiež Superpotraviny, sú výživné potravinové doplnky, prinášajúci ľuďom zdravie a pohodu, ktoré sú výnimočné svojim Superfoodsobsahom živín, vitamínov, minerálů a ďalších zdraviu prospešných látok. Sú vynikajúcim zdrojom antioxidantov, esenciálnych živín (takých, čo si telo nevytvorí samo), podporujú imunitný systém, posilňujú srdcový svalstvo, upravujú cholesterol, omladzujú bunky.
 
      Superpotraviny boli známe svojou účinnosťou, liečivým charakterom a uzdravujúcim schopnosťami už pred tisíc rokmi. Mnoho z nich tiež pochádza z miest, kde predtým sídlili starodávnej civilizácie (Stredomorie, Južná Amerika, Ázia, Severná Afrika ...). Drsné podmienky ako napr. Púšte, tropické pralesy alebo nadmorská výška donútili plodiny zadržiavať v sebe čo možno najviac živín, aby v takomto prostredí mohli vôbec prežiť (Aida-Organic). Vďaka tomu môžeme v superpotravinách objavovať skutočne abnormálne množstvo nutričných hodnôt, ktorých sa nám inak často nedostáva.
 
      Superfoods (Superpotraviny) sú tiež charakteristické vysokou koncentráciou živín. Sú využívané športovci pre zlepšenie výkonu, chorými pre uzdravenie, ale aj zdravými obyčajnými ľuďmi pre zlepšenie alebo udržanie zdravotného stavu, pre uchovanie mladosti, mladého vzhľadu, niektoré superpotraviny (Maqui, acai, goji, chia semínka, kokosový olej) sa úspešne využívajú ako prostriedky na chudnutie.
 
       Majú schopnosť zvyšovať energiu, vitalitu, silu, povzbudzujú imunitný systém, zvyšujú produkciu serotonínu, zlepšujú sexuálnu aktivitu a detoxikujú organizmus. Vyživujú telo zvnútra a tým sa jeho krása a zdravie prejaví aj navonok. Superfoods pomáhajú vyživovať mozog (Brain food), kosti, svaly, zuby, nechty, kožu, srdce, pečeň, obličky, pľúca a reprodukčný systém.
 
      Ako superpotraviny označujeme potraviny s mimoriadne vysokým množstvom živín, ktoré podporujú zdravie. Ich hlavnou výhodou je komplexný obsah živín v prirodzenej podobe, čím mnohonásobne prevyšujú účinnosť izolovaných vitamínov a ďalších doplnkov výživy. Navyše sa komplexné bioaktívne látky vzájomne podporujú, preto je účinok týchto potravín mnohonásobne vyšší než účinok izolovaných živín. Superpotraviny teda obsahujú vo vysokej miere látky, ktorých sa nám nedostáva v potrebnej miere v bežných potravinách.
 
     AWA superfoods ChiaChia semienka, Superpotraviny neprechádzajú významným priemyselným spracovaním, takže zostáva zachovaná ich komplexnosť a maximálny úžitok pre organizmus. Ideálne je konzumovať tieto dary prírody v surovej forme, aby sa zachovali všetky živiny.
 
      Chia seeds obsahujú neobyčajné množstvo vitamínov, minerálov, antioxidantov, enzýmov, bielkovín - proteínov, vlákniny, stopových prvkov, a esenciálnych mastných kyselín (tukov). Vďaka tomuto unikátnemu zloženiu zvyšujú energiu a vitalitu, povzbudzujú imunitný systém, detoxikujú organizmus a zlepšujú sexuálnu aktivitu.
 
      Medzi superpotraviny patrí tzv. Zelené potraviny (greenfood) ako je mladý jačmeň, mladá pšenica, spirulina, lucerna, chlorella a ďalšie riasy. Medzi extrémne výživné druhy ovocia radíme kustovnicu čínsku (goji), acai, noni, Amalaki, lucuma jakon, Camu camu, baobab, moruše, maliny, granátové jablko, čučoriedky, brusnice, černice, rakytník ale aj kokosový olej. Ďalšou skupinou sú nepražené kakaové produkty, ako je kakaový prášok, kakaové bôby, kakaové maslo; a semienka - konopné, Quinoa, chia semienka a kešu orechy či vlašské orechy.

Ako poznáme superpotraviny?

  •      Superfoods sú najkoncentrovanejšej a výživovo najbohatší potraviny na svete! Dokonale vyživujú telo, hoci prijímame menej AWA superfoods kokosový olejpotravy. Superpotraviny jsou  poznáne a overené po tisíce rokov vo všetkých častiach sveta aj v rôznych starodávnych civilizáciách (Južná Amerika, Ázia, Afrika).
  •      superpotraviny sú také potraviny - najmä ovocie, zelenina, huby, orechy, prírodné sladidlá - ktorých obsah živín im prepožičiava zdravotnú prospešnosť vyššia, než je tomu u ostatných potravín.
  •      slovník Oxfordskej angličtiny opisuje superpotravinu ako "výživovo bohatú potravinu, považovanú za zvlášť prospešnú pre zdravie, telesnú a duševnú pohodu"
  •       Merriam - Websterův slovník opomína akúkoľvek zmienku o zdravie a definuje ju ako "obzvlášť výživovo bohatú potravinu, plnú vitamínov, minerálov, vlákniny, antioxidantov a alebo živín rastlinného pôvodu
  •       Superpotraviny môžete odporučiť každému z vás, koho trápia nejaké zdravotné problémy. Ich konzumácia je vhodná pre dospelých aj pre deti, pre tehotné a dojčiace ženy alebo aj pre seniorov.
 
Zdroj: rodalenews

Chia semienka

Chia semienka

24.12.2014 13:24
Na čo najčastejšie používate Chia semienka Chia semienka patria do kategórie supersemínek respektíve kategórie superpotravín. V súčasnej dobe sú jeddna z najobľúbenejších variantov semienok na trhu. Svoju obľubu si získala najmä vďaka vysokému obsahu omega-3 kyselín, ktorý sa inak získava len veľmi...