Arónie čierna (arónia, čierny žeriav)
Arónia, arónie, čierna jarabina - synonymá pre purpurovo čierne jedlé plody, ktoré začínajú byť veľmi populárny pre vysoký výskyt antioxidantov, Čierna jarabina, Arónietříslovin, vitamínov a rutinu. Hojne rastúce aj v našich zemepisných šírkach na kroch alebo sceľovaných stromoch, je veľmi trvanlivá a po zbere vydrží až 2 mesiace. Veľkým propagátorom Čierneho žeriavu bol ruský biológ Ivan Mičurin. V ľudovom liečiteľstve bol hojne zastúpený už v histórii, Kelti považovali žeriav za ochranný strom a všetky jeho časti mali za posvätné. Čierna jarabina je považovaná za veľmi cenou superpotravinu, ktorá znižuje krvný tlak, tlmí bolesť, zlepšuje metabolizmus, je vhodné aj pre diabetikov, zlepšuje pevnosť a pružnosť ciev, harmonizuje činnosť štítnej žľazy.
Varianty arónie:
- sušené plody
- 100% lisovaná šťava z arónie, (môžeme si ju sami vyrobiť v odšťavovači, v chladničke vydrží až 4 mesiace bez konzervantov)
- prášok zo sušených plodov
- čerstvé zrelé ovocie (dozrieva od septembra do októbra podľa slnečného svitu a vydrží až do drobných mrazov)
- marmelády, džemy
- sirupy
- víno z arónie
- zavárané plody, kompóty
- likér z Aronia
Arónie a jej účinky
- silný antioxidant
- podporuje imunitu
- pohlcovač voľných radikálov
- prevencia proti rakovine
- pomáha dobrej kondícii našich ciev
- prospieva zdravému krvnému obehu
- stabilizuje krvný tlak (aj znižuje vysoký krvný tlak)
- prirodzený regulátor cholesterolu
- antibakteriálne a antiseptické schopnosti
- pôsobí proti žalúdočným vredom
- posilňuje imunitu
- dokáže regulovať nesprávnu činnosť štítnej žľazy (pri jej nadmernej či naopak zníženej funkcii), obsahuje min. 40 mikrogramov jódu na 100 g
- posilňuje funkciu pečene a obličiek
- vysoký obsah antokyanov 1480 mg na 100 g čerstvých bobúľ - 3 x viac ako u čučoriedok
- vysoký obsah vitamínu C
- pôsobí proti oxidačnému stresu
- detoxikácia organizmu (hlavne pečeň a obličky)
- pôsobí výrazne protiskleroticky
- proti ateroskleróze (spevňuje a rozširuje cievy) vďaka rutínu
- nedostatok vitamínu P
- celkovo posilňuje organizmus
- vhodný pri cukrovke (vhodná pre diabetikov)
- prevencia proti nachladnutiu, chrípke a dokonca aj zápalu pľúc
- podporuje správnu funkciu pečene
- vďaka vysokému obsahu jódu (žiaduce najmä pre tehotné a dojčiace ženy a deti. U detí má jód dôležitú úlohu pri rozvoji mozgu a inteligencie, pri prevencii zubného kazu)
Aktívne látky u čierneho žeriavu - Aronia:
- sacharidy
- Vitamín P (Bioflanovoidy - polyfenoly, antokyány, hesperin, hesperidín, eriodictyol, quercetin, quercertrin, rutinaj.)
- Vitamíny - C, E, K, B1, B2, B6, B 5
- Minerály a stopové prvky - draslík, vápnik, horčík, železo, zinok, meď, jód, mangán
- Organické kyseliny - kyselina jablčná, vínna, citrónová, jantárová
- vysoký obsah jódu
Farba plodov: čierna purpurová (podobná čučoriedka a Acai)
Chut: trpká sladkastá, po pridaní cukru připomínách chuť čučoriedok
Odporúčaná denná dávka arónie: u štiav 50-100ml u sušených plodov jednu až 2 polievkové lyžice (do jogurtov, musli, mliečne kokteily atď.)
TIP sirup z arónie za studena: 2 l plodov arónie, 80 g kyseliny citrónovej, asi 2 až 3 kg cukru (do 5-tich litrové poháre dáme cca 2l arónie, pridáme vyselinu citrónovou a zaleje mecháme 32-40 pôsobiť. Potom vodu Odle cez cedidlo a plody arónie roztlačíme, následne pridáme cca 2kg cukru a mierne premiešame 2-3 hodiny. a máme hotový sirup z arónie!