Kešu orechy
Kešu orechy ("horčíková bomba") sú jedlé nažky tropického ľadvinovníka, strom výška cca 10-12m rastúce v trópoch. Jeden dospelý ľadvinovník môže za rok vyprodukovať až 40-50kg kešu orieškov. Strom pôvodom z Južnej Ameriky sa postupne rozšíril do Afriky a južnej Ázie (Vietnam, India). Z kešu orieškov sa tiež vyrába jedinečný olej, ktorý nie je u nás k zohnaniu.
Druhy kešu orechů prodávané v obchodní síti:
- pražené
- solené
- natural (natural solené)
Účinky kešu oříšků na zdraví
- vysoký obsah omega 3 mastných nenasýtených kyselín
- posilňuje nervovú sústavu - znižujú podráždenosť, depresie, nervozitu
- znižujú hladinu cholesterolu v krvi
- podporujú regeneráciu a znižujú únavu
- metabolické funkcie-vysoký obsah horčíka (260 mg / 100 gramov) - podporuje správnu činnosť svalov a nervov a pre správnu stavbu kostí
- pomáha pri zlom trávení
- znižuje búšením srdca či arytmii
- zlepšujú ostrosť zraku-vysoky obsah antioxidantov (Zea-xantín)
- pri angíne pectoris
- podporujú tvorbu spermií
- uvoľňuje svaly pri dlhodobom zaťažení
- zlepšuje pamäť a myslenie ( brainfood )
Účinné látky: 50% tukov (omega 3 mastné nenasýtené kyseliny), 20% bielkovín a 25% cukrov, kyselina pantoténová (vitamín B5), pyroxid (vitamín B6), riboflavín a tiamín (vitamín B-1) vitamíny A, E, minerály -hořčík, draslík ďalej železo, mangán, selén a zinok
Graf složení nutričních hodnot
Chuť: jemná, sladkastá
Použitie: do musli, orechových zmesí, dezertov, vhodný do slaných a sladkých pokrmov, zeleninových šalátov-nastrúhaný na drobno
TIPY na využití kešu:
Sladká ryža -2 hrsti sladké ryže sweet, 100g kešu orieškov, ovocia (ryžu preperieme v studenej vode, dáme do tlakového hrnca, pridáme kešu orechy, štipku soli a 4-5 hrnčekov vody. Varíme pod tlakom 60 minút. Podávame s ovocím)
Kešu nátierka - Kešu orechy 50 g necháme na cca 30 min. namočené vo vode, pridáme petržlen 80g, cesnak 1/2 strúčika, limetku, tymián, stonkový zeler 50 g, Cherry paradajky 50 g pridáme 50ml vody a všetko rozmixujeme a môžeme natrieť na chleba.
Brokolicový šalát s kešu oříšky- mrazenou brokolicu uvaríme v pare do mäkka a opláchneme v sitku pod studenou tečúcou vodou. Nechajte riadne odkvapkať a osušte utierkou prebytočnú vodu. Na teflónovej panvici opečieme slnečnicové semienka s kešu orieškami. Stiahneme z ohňa, pridáme hrozienka, brokolicu, ochutíme soľou a korením. Podávame pri izbovej teplote alebo chladené k hlavnému jedlu. (350 g mrazenej brokolice, 50g solených kešu, 50g hrozienok, 50 g slnečnicových semienok, himalájska soľ a korenie na dochcení).
Môžu sa rozmixovať s vodou, medom a hrozienkami na sladký krém alebo s bylinkami, soľou a cesnakom na slaný spôsob ako redšia omáčka.
Kešu ořechy 50 g
Petržel 80 g
Česnek 1/2 stroužku
Limetka
Tymián
Řapíkatý celer 50 g
Cherry rajčátka 50 g
Celozrnný žitný kváskový chléb 100 g
Doba přípravy
5 minut (bez namáčení
- See more at: https://www.skolazdravehovareni.cz/recept/kesu-pomazanka#sthash.bNDU132d.dpufKešu ořechy 50 g
Petržel 80 g
Česnek 1/2 stroužku
Limetka
Tymián
Řapíkatý celer 50 g
Cherry rajčátka 50 g
Celozrnný žitný kváskový chléb 100 g
Doba přípravy
5 minut (bez namáčení
- See more at: https://www.skolazdravehovareni.cz/recept/kesu-pomazanka#sthash.bNDU132d.dpuf
mandle vlašské ořechy kešu oříšky lískové oříšky píniové oříšky
Diskusní téma: Kešu oříšky
Neboli nájdené žiadne príspevky.