TOP superfoods

12.01.2015 21:10

5 superpotravín: Lyžička denne urobí sa zdravím zázraky!

Stačí jedna lyžička denne, a budete sa cítiť lepšie! Našli sme pre vás päť superpotravín - superfoods, ktoré vám rozprúdi krv v žilách, zvýši chuť na sex a zlepší celkové zdravie.
Batériu krabičiek s farebnými tabletami, ktoré na vás čakajú vedľa hrnčeka na čaj, môžete s kľudom vyhodiť. Tyhle zdravotné bomby zo zelenej lekárne je s prehľadom nahradí!
"Mnoho druhov ovocia, zeleniny i obilnín obsahuje špecifické látky, ktoré pôsobia v prevencii civilizačných chorôb. Napríklad drobné bobuľové ovocie, ako sú  čučoriedky , jahody, brusnice, maliny a černice sú bohaté na antokyany, látky so silným antioxidačným efektom.
 
Čo dokáže potraviny týchto 5 superpotravín ( Maca, Chia, kustovnica, zelený jačmeň a ghí )?  Verte alebo neverte, ale niektoré vie spomaliť starnutie. Skontrolujte si, či ich máte na tanieri dosť! Na druhej strane vieme aj o tých, ktoré vám naopak pomaly, ale isto ničia zdravie.
 

Chia semienka: doping nielen pre športovcov

Vo svojej vlasti, Južnej Amerike, sa semiačkám šalvie hispánskej hovorilo "potrava bežcov". Obsahujú viac ako 60 percent hodnotných omega-3 Chia semínkamastných kyselín, dvakrát viac draslíka ako banány a päťkrát viac vápnika ako mlieko, o ďalších vitamínoch a mineráloch ani nehovoriac.
 
Lyžičku čiernych semienok pripomínajúcich mak môžete pridať napríklad do šalátu, smoothie, obilné kaše, müsli alebo polievky. Dokážu na seba naviazať veľké množstvo vody (zväčší svoj objem dvanásťkrát!), Takže sa hodí aj pre redukčnú diétu - dodávajú pocit sýtosti. Chia prospeje športovcom, ale aj starým ľuďom, vegánom a celiakom (neobsahuje lepok).
 
Chia semienka v tekutine napučia. Keď je pridáte do akéhokoľvek jedla, budete sa cítiť sýti oveľa rýchlejšie.
 

Maca peruánska: prírodná viagra

 
Maca peruánskáAj tento dar prírody pochádza z Južnej Ameriky - pestuje sa v Andách vo výškach nad 3500 metrov. Jemne nahorklý prášok ( rozomletý koreň rastliny Maca ) je výdatným zdrojom kvalitného rastlinného proteínu sa 17 aminokyselinami, z ktorých niektoré sú esenciálne (telo si ich nevie vyrobiť). Maca je silný antioxidant, zvyšuje telesnú aj duševnú vitalitu, podporuje sexuálne funkcie žien aj mužov a upravuje hladinu hormónov.
 
Jednu lyžičku prášku Maca dáme vo vody, ovocnej šťavy alebo mlieka a protrepe v šejkri,  a vypite, najlepšie ráno.

 

  • prášek ze sušeného kořene macy
  • kapsle s obsahem sušeného prášku maca

 

Zelený jačmeň: proti civilizačným chorobám

 
Mladé zelené výhonky jačmeňa sa zberajú v čase, keď obsahujú najväčšie množstvo cenných výživných zložiek. V porovnaní s pšenicou Jačmeň Freshobsahuje usušený jačmenný prášok dvadsaťkrát viac draslíka, tridsaťkrát viac vápnika, veľké množstvo kyseliny listovej a enzýmov. Pôsobí zásadotvorne, takže upravuje príliš kyslé pH vášho vnútorného prostredia. Pomáha normalizovať hladinu cukru v krvi aj množstvo cholesterolu a harmonizuje všetky funkcie tela.
Jednu lyžičku prášku jačmeňa rozmiešajte vo vode a vypite nalačno (pol hodiny pred jedlom alebo dve hodiny po ňom).
 
 

Kustovnica: najzdravšie ovocie na svete

 
Goji - kustovnicaDrobné červené plody Goji s typickou natrpklou chuťou by nemali chýbať v jedálničku ľudí, trpiacich vysokým krvným tlakom alebo tých, ktorí sú často chorí. Údajne obsahujú až 500x viac vitamínu C než pomaranče a bohatý koktail ďalších látok, vďaka ktorým majú protizápalový a antibakteriálny účinok.
 
Bobuľky Goji - kustovnice čínskej sa dajú jesť aj surové, u nás sú ale väčšinou k dispozícii v sušenej podobe. Môžete nimi obohatiť ranné müsli, pridať ich do koláča alebo šalátu alebo z nich pripraviť čaj. Nejedzte ich ale viac ako tri polievkové lyžice denne, inak hrozí mierne zažívacie ťažkosti. Kustovnica je skutočná vitamínová bomba. Niektoré z odrôd tohto kríka rastú aj u nás, odporúčame kúpiť Kustovnicei pôvodom v Číne oblasť Ninxia, kde je pre tieto plody ideálne prestretia a vhodná pôda.
 
  • 100% šťava z Goji
  • sušené plody kustovnice čínské
  • prášek - extrakt ze sušených plodů kustovnice
 

Ghí: niečo lepšie ako maslo

Znie vám to exoticky? Topené maslo v skutočnosti bežne používali aj naše prababičky (okrem iného Magdalena Dobromila Rettigová). A mali na to dobré dôvody: je chutné, výborne stráviteľné, neprepaľuje sa a nepokazí ani pri izbovej teplote. Ghí sa pripravuje pomalým zahrievaním masla vo vodnom kúpeli, ktorého výsledkom je číry tuk žltej farby a iných vlastností ako pôvodný surovina. V ajurvéde sa považuje za "elixír života", ktorý má omladzujúce účinky a prečisťuje organizmus (rozpúšťa a odvádza jedy z tela).
 
Používa sa kdekoľvek miesto masla, v teplej i studenej kuchyni. Je to dobrota!
Zdroj: prozeny