Superfoods

22.01.2015 22:21

Superpotraviny: Zdravé, ale nie zázračné

Nemecká spotrebiteľská organizácia Stiftung Warentest sa v januárovom čísle svojho časopisu "test" zamerala na takzvané superpotraviny. V jednom z článkov sa venuje zvlášť goji, arónia a aceroly. Podľa nemeckej spotrebiteľskej organizácie sa jedná o zdravé plodiny, nie však možné od nich čakať zázraky.
 
Takzvaným superpotravinám, medzi ktoré bývajú radené napríklad čučoriedky, brusnice, rakytník, granátové jablká či z tých exotickejších Goji kustovnice čínskákustovnica čínska, arónie či acerola, sa v reklamných textoch predajcov zdravej výživy či medzi priaznivcami alternatívnej medicíny pripisujú takmer zázračné účinky. Menej známe plody by mali posilňovať imunitný systém, prospievať srdcovej činnosti či dokonca liečiť rakovinu. Z tohto dôvodu bývajú často k videniu ako prísady rôznych doplnkov stravy, niekedy potom bývajú predávané samostatne v čerstvom i sušenom stave za "horibilné sumy" - napr. V BIO kvalite za 200-300g za 300Sk.
 
Časopis "test" však uvádza správy o zázraku na pravú mieru. Klinicky sú zatiaľ účinky superpotravín nedostatočne otestované, na druhú stranu vyslovene vyvrátený bol len sľub spomaľovanie starnutia pokožky.
 
Všetky vymenované superpotraviny - superfoods obsahujú nadpriemerné množstvo antioxidantov, látok znižujúcich pravdepodobnosť vzniku srdcovo-cievnych chorôb, najviac potom arónie. V 100 gramoch ich býva až 2000 miligramov. Keďže je arónie zvieravo horká, časopis "test" ju odporúča riediť sladšími džúsy. Zdraviu prospešné množstvo antioxidantov obsahujú aj bežnejšie rakytník, čučoriedky či brusnice, okrem ovocia potom aj káva. Dostatočné množstvo antioxidantov je ale možné prijať aj bez konzumácie superpotravín pri bežnej vyváženej strave.
 
Acerola je potom podľa nemeckej spotrebiteľskej organizácie skôr znovu nájdenú potravinou než novinkou na poli zdravej výživy. Plody tohto ovocia obsahujú viac vitamínu C ako citróny. Do doby, kedy bol objavený postup syntetickej výroby, z nich bola priemyselne získavané kyselina askorbová.
 
Plody kustovnice, známe ako goji, časopis "test" chváli ako zdroj bielkovín a vlákniny, avšak spotrebiteľov varuje pred nadmernou konzumáciou. Predávané goji totiž často obsahuje pesticídy. Obchodníkom, predávajúcim goji ako všeliek sa nedávno venovala aj talianska spotrebiteľská organizácia Altroconsumo, jej štúdia však na rozdiel od tej nemeckej spochybnila jeho antioxidačné účinky.
Zdroj: Dtest