Quinoa- Mrlík chilsky

27.01.2015 00:27

White - Biela Quinoa (Mrlík čilský) a jeho výhody

Existuje asi 120 druhov rastlín quinoa a viac ako 1800 odrôd po celom svete. Quinoa sa objavila, lepšie povedané máme poznatky o jej QUINOA? Mrlík chilskývyužívaní, v horách And pred víceQuinoa ako 5000 rokov, a to najmä v Peru, Bolívii a Chile. Rastie v drsných a suchých podmienkach, nevhodných pre väčšinu plodín. Quinoa je často klasifikovaná na základe farby a najbežnejšie odroda je slonová kosť alebo biela quinoa. Farba quinoa zŕn sa líši v závislosti na saponínu (chemická zlúčenina), obsiahnutá v nej.
 
Mrlík čílsky má mierne sladkú a jemnú chuť, podobnú bielej ryži, na rozdiel od svojich tmavších príbuzných, ktorí majú zemitejšia a ovocnejšia chuť. Väčšina ľudí, ktorí chcú začať s užívaním quinoa, začínajú s bielou quinoa, pretože je jednoduchšie prispôsobiť sa jej jemnej chuti a to možno kombinovať takmer s akoukoľvek zeleninou, mäsom, sladkostí alebo korením. Biela quinoa je možné zakúpiť v obchodoch so zdravou výživou. Nezabudnite ju pred použitím dobre umyť (rovnako ako ryžu).
 
Je dokonalým zdrojom bielkovín, obsahuje všetky potrebné aminokyseliny. Ďalej je tiež vynikajúcim zdrojom kyseliny listovej, vlákniny, sacharidov, železa, fosforu, horčíka, mangánu, železa a niekoľkých fytochemikálií.
 
White quinoa je výborným zdrojom bielkovín pre vegánov aj vegetariánov. Je ideálnym zdrojom výživy pre tých, ktorí trpia celiakiou a ďalších lepku neznášanlivých ochoreniach. Pomáha pri chudnutí, tým, že sa cítime plnšie po dlhšiu dobu. Obsah železa zlepšuje transport kyslíka v tele a zvyšuje odolnosť. To je nízky obsah tukov, najmä zlé nenasýtené tuky. Vie udržať hladinu cholesterolu v krvi.
 
Pomáha udržiavať tkanivá v dobrom stave, rovnako ako silné kosti a svaly. Môže zabrániť vzniku rakoviny, srdcových ochorení a cukrovke. Vysoký obsah mangánu znamená, že udrží hladinu cukru v krvi a pomáhať utužovať silné a zdravé kosti. Vysoký obsah niacínu znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Obsahuje menej kalórií, než hnedá ryža, ktorá je považovaná za zdravú potravinu.

Pár tipov do kuchyne:

  • kaša - quinoa varte v mlieku po dobu piatich minút, môžete dochutiť medom, hrozienkami, orieškami, mandľami
  • šalát z bielej quinoa - s tekvicou, sezamom, koriandrom, kmínom, soľou, korením, paprikou a cesnakom. Nakoniec pridajte olivový olej, syr feta a citrón, blanšírovanie zelené fazuľky a karamelizovanou cibuľkou
  • rizoto z bielej quinoa, hnedej ryže, paradajok, zeleninového vývaru a cesnaku
Biela quinoa má malé alebo takmer žiadne vedľajšie účinky. Quinoa obsahuje saponín, ktorý môže byť toxický, ak nie je odstránený. Väčšina predávané quinoa v obchodoch je bez saponínu. Avšak je vhodné, vždy dôkladné prepláchnutie pred varením. Pokiaľ po ochutnaní niekoľkých zrniek necítite žiadnu horkú chuť, všetok saponín bol odstránený.

Quinoa a kulturistika

Kulturistika zahŕňa konkrétne kroky, ktoré je potrebné dodržiavať. Prvým je prijať zdravú stravu, ktorá je považovaná za najdôležitejší aspekt kulturistického režimu. Dobrá kulturistická strava musí obsahovať aspoň 30% všetkých bielkovín a tukov a 40% sacharidov. Preto je dobré, poradiť sa s odborníkom na výživu alebo priamo s lekárom.
 
Jesť 5-6 jedál rovnomerne cez deň, namiesto 3 veľkých jedál. To umožňuje vstrebávanie a maximálne využitie všetkých živín. Pred tréningom telo vyžaduje bielkoviny, je potreba zvýšiť hladinu energie. Je veľmi dôležité, aby sa telo zbavilo všetkých nezdravých potravín. Potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov a cukrov, vytvorí nerovnováhu v metabolizme tela. Kulturisti musí počítať kalórie v každom jedle. Musí brať ohľad na typ cvičenia, váhu, výšku atď. Telo musí byť hydratované, preto by sme mali vypiť aspoň 8 pohárov vody denne. Tí, ktorí uprednostňujú kardio vaskulárny cvičenia, musí vypiť oveľa viac.
 
Po kulturistickom cvičenie je veľmi vhodné konzumovať spomínanú bielu quinou, ktorá "opraví" zaťažované svaly, kosti a tkanivá.
 
Quinoa obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré telo vyžaduje a preto je považovaná za kompletný proteín. To ocenia najmä kulturisti, vzhľadom k tomu, že si telo nevie vyrábať aminokyseliny samo. Quinoa môže byť skvelý doplnok stravy tých, ktorí chcú pracovať na svojom tele a napriek tomu sa nechcú riadiť striktne vegetariánskou stravou, pretože produkuje všetky proteíny, ktoré obsahuje aj mäso.
 
1/3 šálky varenej quinoa nám dáva - 6g bielkovín, 3g vlákniny, 2,5 g tuku a celkovo 160 kalórií.
 
Kulturistom quinoa dodá všetky potrebné aminokyseliny. Sacharidy sú vyžadované pre cvičenie, pretože poskytujú palivo pre telo. Quinoa obsahuje 21g sacharidov v 100g porcie. Minerály sú potrebné, aby chránili svaly pred opotrebením a znížili stres, ktorý nevyhnutne prichádza po namáhavom cvičení.
Quinoa je bohatým zdrojom lyzínu a železa, ktorý potrebujú tkanivá a svaly pre regeneráciu. Vegetariánští kulturisti môžu získať požadovaný zdroj vitamínov z quinoa, pretože obsahuje vitamíny tiamín, kyselinu listovú a vitamín B6.
Kulturisti môžu quinoa užívať spolu so raňajkovými cereáliami, v polievke, šalátu atď.

Je Quinoa vhodná pre diabetikov?

Diabetes mellitus, nazývaný tiež skrátene diabetes či cukrovka, je ochorenie, pri ktorom ľudský organizmus nie je schopný udržať koncentráciu krvného cukru (glukózy) v krvi v normálnych medziach. Výsledkom je vyššia koncentrácia glukózy v krvi, pretože telo má málo inzulínu, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi. Ak tento stav trvá neliečený alebo liečený nedostatočne niekoľko rokov, môže viesť k poškodeniu niektorých tkanív.

Rozlišujeme dva typy diabetu:

  • Diabetes mellitus 1. typu - úplný nedostatok inzulínu, pacient je závislý na liečbe inzulínom
  •  Diabetes mellitus 2. typu - relatívny nedostatok inzulínu, znížená citlivosť tkanív na inzulín vplyvom nadbytku tuku a nedostatku pohybu; pacient je liečený diétou a tabletovými lieky (tzv. perorálne antidiabetiká), v prípade, že to nestačí, môže byť v liečbe použitý aj inzulín.
Častejším typom diabetu je diabetes mellitus 2. typu, ktorý súvisí so správnym životným štýlom. Tento typ cukrovky, ktorý je považovaný za civilizačnú chorobu a je v súčasnej dobe veľmi rozšírený. V Českej republike sa s týmto ochorením lieči približne 800 tisíc pacientov.
 

PREČO JE DIABETES NEBEZPEČNÝ?

Glukóza má schopnosť viazať sa na niektoré telesné štruktúry a táto väzba je pre tieto časti organizmu deštruktívne. Proces vo veľmi malej miere a teda bez následkov prebieha aj pri normálnej hladine koncentrácie glukózy v krvi. Iná je však situácia, kedy koncentrácia glukózy v organizme významne stúpne, pretože stúpne aj početnosť týchto "deštruktívnych" procesov. Ak je koncentrácia glukózy v krvi (glykémia) vysoká a trvá dlhú dobu, reparačné schopnosti organizmu nie sú už schopné prípadným poškodením zabrániť. Pri dlhoročnom pôsobení vysokej koncentrácie glukózy na organizmus tak môže dôjsť k trvalému poškodeniu niektorých orgánov, predovšetkým očí, obličiek, periférnych nervov a ciev.
 
Veľmi zaludny je fakt, že hyperglykémia nebolí a pre mnoho pacientov platí: "čo nebolí, netreba liečiť". Jedná sa však o zásadný omyl, lebo vysoká hodnota glykémie má na telo z dlhodobého hľadiska negatívny vplyv. V rámci tohto vplyvu pre zjednodušenie oddeľujeme dve formy handicapu. Prvým z nich sú
 
tzv. špecifické komplikácie diabetu, ktorých vznik je úzko spojený s hyperglykémiou a teda diabetom. Druhým z nich sú problémy kardiovaskulárne, pretože hyperglykémia výrazne urýchľuje aterosklerózu a tak postihuje kardiovaskulárny aparát, teda cievy a následne srdce.
 

MOŽNO DIABETES liečiť?

Áno, dá. Podstatou liečby diabetu 2. typu je predovšetkým zmena životného štýlu smerom k väčšej fyzickej aktivite a zlepšeniu diétnych návykov vedúcich postupne k zníženiu hmotnosti. V liečbe cukrovky tiež pomáha celý rad liekov, ktoré znižujú koncentráciu glukózy v krvi.
 
Podľa štúdie uskutočnenej na potkanoch, ktorí mali v strave vysoký obsah fruktózy a dostávali quinoa, pomohol znížiť ich hladiny cukru v krvi až o 10%. Ich celkový cholesterol znížil o 26% ao 11% zníženie hladiny triglyceridov. Avšak vzhľadom na to, že potkany boli kŕmené stravou s vysokým obsahom fruktózy, quinoa nemohla zabrániť nežiaducim účinkom tejto stravy.
 
Quinoa môže redukovať chuť k jedlu a to by mohlo pomôcť diabetickým pacientom. V štúdii porovnávajúcej rôzne alternatívne zrna, ako je quinoa, pohánka a ovos, ďalej potom ryža a pšenica bolo zistené, že alternatívne zrná dosahujú väčšieho stupňa sýtosti než konvenčné zrna. To pomohlo kontrolovať chuť k jedlu a môže tiež pomôcť aj pri chudnutí. Vzhľadom k tomu, že väčšina pacientov s diabetom je obéznych, quinoa môže pomôcť s ich liečbou a úbytkom hmotnosti.
 
Ukázalo sa, že quinoa - Peruánsko-andská odroda - je vynikajúci doplnok stravy pre cukrovky typu 2. Táto odroda je bohatá na kvercetín- antioxidant  a ten je veľmi účinný pri znižovaní cholesterolu.
 
Zdroj: superfoods.net, aktivnidiabetik
 

Kde kúpiť quinoa? - Brno, Slovensko