Maca Peruánská

09.02.2015 09:44

Maca a jej sila

         Maca prášok   získavaný zo sušeného koreňa rastliny Lepidium meyenii je známy ako afrodiziakum, pretože vie zlepšiť sexuálny fungovanie. Prášok je bohatým zdrojom živín, aminokyselín, minerálov, vitamínov, antioxidantov a mastných kyselín. Maca zlepšuje hormonálnu nerovnováhu tým, že reguluje fungovanie hlavných žliaz orgánu hypofýzy a hypotalamu. Regulačné hormóny vylučované z týchto žliaz potom kontrolujú fungovanie iné žľazy, štítnej žľazy, pankreasu, nadobličiek, semenníkov a vaječníkov. Prášok maca pomáha regulovať ako zvýšenie, tak aj zníženej hormonálnej produkcie.
 

  •           Lieči nálady: stavy spojené so zmenami nálady, ako sú depresie a úzkosť. Je to veľmi prínosné u žien v menopauze. LiečiMaca sexuálnu Maca peruánskádysfunkce: sexuálna túžba sa znižuje s vekom a takmer stráca v menopauze u žien. Použitie prášku maca lieči sexuálne dysfunkcie a podnecuje sexuálnu túžbu u mužov i žien. Mnohými je nazývaná ako prírodné Viagra. Aj ženy v menopauze sa môžu tešiť lepšiu sexuálnej aktivity.
  •           Zlepšuje kvalitu spermií: prášok je cenný pre zlepšenie kvality spermií tj. Objemu. Zlepšuje sa aj rozsah pohyblivosti spermií. Lieči príznaky menopauzy: ženy u ktorých sa blíži menopauza trpí príznakmi, ako návaly horúčavy a poruchy nálad. Maca prášok ponúka úľavu od týchto príznakov. Zabraňuje častým ochorením: zlepšuje schopnosť tela bojovať s baktériami. To nielen zlepšuje fyzickú kondíciu, ale aj emocionálne spôsobilosť. Celkovo znižuje riziko pádu chorých.
  •           Zvyšuje hladinu energie: koreň maca schopnosť zlepšiť energetickej hladiny a je ideálny doplnok pre športovcov. Na rozdiel od anabolických steroidov to nemá za následok abnormálny aktivácie endokrinných žliaz.
  •           Iné výhody: pomalé starnutie, lepšia mozgová činnosť, zvyšuje schopnosť vyrovnať sa so stresom.


      Vedľajšie účinky sú pri zvýšenej funkcii štítnej žľazy, je dobré poradiť sa s lekárom, ľudia trpiaci nedostatkom jódu. Maca vysoký obsah vlákniny a preto je možné zo začiatku trpieť zvýšenou plynatosťou. Preto radšej spočiatku používajte malé množstvo.

Použitie Maca prášku v strave

Maca prášok vynikajúcu jemnú orechovú chuť. Je vhodný do polievok, do bylinkových čajov. Ako príchuť na popcorn, alebo s medom, javorovým, agave sirupom a banánom ako chutný dezert.

Dávkovanie

Alergické reakcie sú ojedinelé. Ale pre začiatok je bezpečnejšie začať s ½ lyžičky denne a zvyšovať množstvo na jednu až dve lyžičky, postupne podľa reakcií tela.
Maca pre mužov

      Maca koreň má jedinečnú orechovú príchuť a vonia po karamele. Zložky koreňa obsahujú alkaloidy, terpény a steroly, ktoré môžu pomôcť v liečbe rôznych ochorení, bezpečne bez rizika vedľajších účinkov. Väčšina ľudí užíva maca prášok, kvôli zvýšeniu svojho sexuálneho libida a aktivity. Preto sa dávkovanie u jednotlivcov líši a každý si musí určiť správne dávkovanie.

      Jedna lyžička prášku večer pomáha udržať sexuálnu vitalitu. Štúdie na Universidad Peruano Cayetano Heredia, v Lime ukázali, že asi 3 g maca koreňa denne zlepšuje sexuálne túžby mužov vo vekovej skupine 21-56 rokov, do ôsmich týždňov užívania. Podobne užívanie maca koreňa v tabletách s obsahom 1500-3000mg Maca, zlepší kvalitu semena u mužov vo veku 24-44 rokov.

      Poruchy erekcie a sexuálnej dysfunkcie možno zmierniť pomocou 2400 mg prášku denne. Toto bolo preukázané v experimentoch vykonávaných na pacientoch trpiacich sexuálnou dysfunkciou na oddelení urológie, Morgagni-Pierantoni nemocnice, Forli, v Taliansku. Tieto štúdie preukázali, že maca funguje efektívnejšie ako lieky. Ak chcete zabrániť riziku vedľajších účinkov, ako gastrointestinálne poruchy (ochorenie čriev), je odporúčané začať s nízkym dávkovaním a postupne zvyšovať dávku na 3000 mg podľa potreby.

Možné vedľajšie účinky

      Ľudia, len zriedka trpia vedľajšími účinkami. Zložky macy zvyšujú energetickú hladinu. Keď sa užíva vo vysokej výške, uvoľňuje sa väčšie množstvo energie. To na druhej strane spôsobuje, že je človek nepokojný, nadmerne sa potí, návaly horúčavy a trpí nespavosťou v noci. Ďalej sa potom môže objaviť nadúvanie a plynatosť: Niektoré enzýmy obsiahnuté v maca koreni spomaľujú proces trávenia. V závažnejších prípadoch môžu byť pozorované hnačkové nevoľnosti

      S lekárom sa treba poradiť, ak trpíte nedostatkom jódu, zvýšenú alebo zníženou funkciou štítnej žľazy, alebo užívanie liekov ako je aspirín a ibuprofén.

Opatrenia, ktoré je potrebné dodržiavať

      Muži, ktorí trpia rakovinou prostaty, zväčšením prostaty, rakovinou semenníkov alebo vysokou hladinou prostatického špecifického antigénu, by sa mali pred použitím maca koreňa poradiť s lekárom. Po štyroch týždňoch užívania, je potrebné na týždeň prestať. Telo potrebuje vstrebať živiny poskytovanej maca koreňom. Maca prášok by sa nemal užívať s liekmi ako antidepresíva, steroidy, sedatíva, lieky na zníženie hladiny cholesterolu, pretože za následok impotenciu.

      Neužívajte maca prášok tesne pred spaním. Dodáva totiž energiu.

Užívajte iba maca doplnky vyrobené z koreňa macy pôvodom z Ánd v Peru, najlepšie vypestovaných v nižšej nadmorskej výške. Maca pestovaná v iných podmienkach sa líši v zložení a nemusí byť účinná.

Originál maca koreň

      Aby sa zabránilo riziku falšovaných Maca doplnkov, odporúča sa kupovať výrobky s USP symbolom, ktorý naznačuje, že sa výrobok riadi základnými štandardy čistoty (toto platí predovšetkým pre územie USA). Vyvarujte sa výrobkom, na ktorých nie je jasne uvedené množstvo maca prášku v jednej kapsule.

Maca a jej vplyv na úzkosť

      Úzkostné poruchy, ktoré všeobecne rozvíjajú telesné alebo duševné ochorenia by mali byť okamžite riešené, aby sme zabránili ich zhoršeniu. Niektoré z bežne pozorovaných úzkostných porúch a ich príznaky:

  •      Panická porucha: ťažké potenie, závraty, náhly záchvat hrôzy
  •      Obsedantno kompulzívna porucha: obsedantné myšlienky a rozsiahle použitie určitých rituálov
  •      Posttraumatickej stresovej poruchy: veľmi rýchly nástup paniky, citová otupenosť, agresivita a vyhľadávanie samoty
  •      Sociálna fóbia: nevoľnosť, potenie a neschopnosť hovoriť pred viac ľuďmi
  •      Generalizovaná úzkostná porucha: problém s dokončením pravidelné aktivity, únava, svalové bolesti a bolesti hlavy

  Tieto poruchy môžu byť často liečené pomocou liekov. Ale, lieky proti úzkosti môžu mať nepríjemné vedľajšie účinky. Pri použití prášku z koreňa Maca je možné liečiť tieto úzkostné stavy. Maca je výživná bylina, obsahujúce aminokyseliny, nenasýtené mastné kyseliny, sacharidy, vitamíny a minerály. Tieto živiny zvyšujú hladinu energie, vytrvalosť a podporí fungovanie mozgu, ktoré pomáha pri kontrole úzkostné poruchy prostredníctvom zmírňovaných zmien nálad. Fosfor, vápnik a vitamíny B2 a B1 obsiahnuté v koreni maca podporuje svaly a upokojuje nervy. Alkaloidy obsiahnuté v koreni podporujú správne prispôsobenie všetkých živín do buniek v tele.

      Koreň maca môže byť použitý priamo ako zelenina podobná zemiakom. Môže byť varený, alebo na kašu a tiež sa pridáva do mlieka. V skutočnosti, je súčasťou základnej stravy v Peru.

      Maca koreň je na trhu k dispozícii vo forme prášku, tabliet, alebo vo forme sirupu. Môže byť konzumovaný priamo, alebo ako zálievka, pridáva sa do smoothie, alebo do čerstvej šťavy. Aby sa zabránilo riziku vedľajších účinkov, odporúča sa správne dávkovanie konzultovať s lekárom.

Opatrenia, ktoré je potrebné dodržiavať

Tehotné a dojčiace ženy a osoby alergické na koreňovej zeleniny, by sa mali pred použitím poradiť s lekárom. Dávkovanie by malo byť v bezpečnom limite troch lyžíc denne. Nikdy dávku nezvyšovať, bez toho aby to vedel lékař.Konzumujte organicky pestovaný koreň maca, aby sa zabránilo riziku pesticídov.

Zdroj: www.thesuperfoods.net