Maca peruánska

24.01.2015 01:10

Peruánský žen šen - Maka - superfoods

 
Pre celkové omladenie organizmu! Maca je potravinou aj liečivou bylinou zároveň. Obsahuje 60-70% sacharidov vrátane vlákniny, zanedbateľné množstvo tuku a 10-14% vysoko kvalitného rastlinného proteínu, zloženého z 19 aminokyselín vrátane 7 esenciálnych. Maca je významným zdrojom minerálov a to predovšetkým rastlinného vápnika, železa, draslíka a jódu, obsahuje organickú síru, zinok, mangán, horčík, fosfor, selén a meď. Ďalej obsahuje vysoký podiel vitamínu C (20g pokryje dennú odporúčanú dávku), rad vitamínov skupiny B (vrátane B12). Maca je tiež bohatým zdrojom fytosterolov - rastlinných sterolov schopných odbúravať zlý cholesterol. Maca sa radí medzi silné adaptogény, čo sú rastliny zvyšujúce odolnosť organizmu voči stresovým situáciám. Fungujú na princípe udržovanie homeostázy - rovnováhy všetkých telesných systémov, narozdiel od substancií zameraných na jeden určitý symptóm. Maca, ako adaptogén, je schopná významne zvýšiť energiu ak je to potrebné, ale v opačnom prípade nestimuluje viac ako treba.
Viac však ako pre vysoký obsah nutričných látok (kvalitné bielkoviny a minerály) si získala Maca svoj ohlas pre svoje účinky na ľudský organizmus. Vedecké výskumy preukázali a potvrdili pozitívny vplyv na plodnosť a posilnenie libida, celkovú podporu sexuálnych funkcií a impotenciu. Po celom svete sa tiež používa na liečenie alebo zmiernenie menštruačných a menopauzálnych ťažkostí. Občas sa jej aj prezýva, prírodná viagra ', pre jej afrodiziakálne účinky a schopnosť liečby frigidity. Celkovo Maca navodzuje rovnováhu hormonálneho systému. Ďalšie výskumy prisudzujú Mace schopnosť zlepšovania pamäte, zvýšenie okysličenie krvi a nápravy funkcie neurotransmiterov v organizme. Podľa vedeckých výskumov môže Maca významne posilniť imunitný systém a celkovú telesnú vitalitu, je veľmi vhodná pri duševnej vyčerpanosti a stresu. Jednoducho omladzuje organizmus - superpotravina.
 
Macu možno konzumovať v podobe jemne mletého prášku z Macy sušenej pri nízkej teplote, v ktorej zostáva celistvou potravinou nezbavená žiadnej zo svojich súčastí. Prášok možno konzumovať samostatne tak ako je, rozpustiť ho vo vode, či pridávať do ovocných koktejlov, čerstvých štiav, rastlinných mliek, polievok, ovocných šalátov, jogurtov, pudingov či najmä do rôznych dezertov a sladkých kreácií. Dodáva ľahko mliečnu konzistenciu i chuť, mierne sladkastú a jemne horkastú, a preto sa hodí ju primerane dosladiť napríklad za studena spracovávaným sirupom z agáve. V Peru sa tradične pije ako ohriaty teplý osladený nápoj.