kOKOSOVÝ OLEJ

22.01.2015 21:07

Prečo sa zamilovať do kokosového oleja!

Kokosový olej je všestranným pomocníkom, je vhodný na varenie, pečenie, masáže, starostlivosť o pokožku, atď. Základným kameňom jeho ohlasu sú dezinfekčné a antibakteriálne účinky. Kokosový olej vie účinne ničiť baktérie a kvasinky, je bohatý na antioxidačné látky, spomaľuje proces starnutia a stimuluje regeneráciu buniek.
 
Ak patríte medzi bojovníkmi s váhou určite Vás poteší, že kokosový olej neobsahuje cholesterol a je preto vhodným a účinným pomocníkom pri chudnutí. Skladovanie: Kokosový olej nemusíte uchovávať v chladničke, je najmenej náchylný k oxidácii a zo všetkých rastlinných olejov má najdlhšiu trvanlivosť. Kokosový olej zvyčajne vydrží aj oveľa dlhšie než je jeho doba expirácie a jeho trvanlivosť môže byť aj dva roky. Neuchovávajte ole však na priamom slnku, najvhodnejšie je suché a tmavé miesto do 20 ° C.
 

Pár tipov ako na neho:

KUCHYŇA

Pečenie a vyprážanie - pri pečení a smažení nahraďte maslo či stolný olej kokosovým olejom, pokrm získa jemnejšiu chuť a lahodnú krehkosť.
Grilovanie - použite kokosový olej ako základ do grilovacích pást a zmesí.
Pečené zemiaky - olúpané zemiaky potrite výdatne kokosovým olejom a pečieme cca 40 minút (po 20 minútach otočte, aby sa opekali iz druhej strany).
Obilná kaša - lyžičku kokosového oleja nechajte rozpustiť v obľúbení kašičke.
 

POKOŽKA

Ako krém - kokosový olej vmasírujte do navlhčenej a prehriate pleti.
Ako anti-aging krém (krém proti vráskam) - kokosový olej pomáha obmedzovať vznikanie drobných liniek a vrások a udržuje tkanivo silnú a pružnú.
Ako balzam na pery - nahraďte balzam na pery kokosovým olejom
Ako odličovač - ideálne odličovač tieňov, make-upu, púdru alebo lícenky.
Ako masážny olej - vhodný na uvoľnenie stuhnutých svalov.
Ako regeneračný krém - nebojte sa použiť kokosový olej po opaľovaní či po holení, aby ste vašej pokožke dopriali to najlepšie.
 

KOKOSOVÝ OLEJ NA VLASY

Ako balzam na štiepeniu končekov - stačí ho votrieť do končekov vlasov a nechať vstrebať.
Ako výživný zábal - vmasírujte rozpustený kokosový olej do vlhkých vlasov, na 20 miniut je zabaľte do uteráka a následne umyte šampónom.
 

ĎALŠIE VEĽKÉ PLUS + KOKOSOVÉHO OLEJE

 
Bielenie zubov - kokosový olej je možné používať aj pri ústnej hygiene, účinne ničí baktérie spôsobujúce zubné kazy a bojuje proti kvasinkám spôsobujúcim afty a zároveň má prirodzené bieliace účinky. Stačí malé množstvo naniesť na zubnú kefku a krúživými pohybmi si vyčistiť zuby.
Prírodné lubrikant - kokosový olej je hypoalergénny a hodí sa aj pre citlivú pokožku a sliznice. Neodporúča sa ho však používať v kombinácii s kondómom.
Krém na intímne problémy - spojenie dezinfekčných a antibakteriálnych vlastností s dobrou znášanlivosťou s citlivou pokožkou a sliznicou možno kokosový olej použiť na potieranie intímnych partií v prípade svrbenia či pálenia.