Indický angrešt

24.01.2015 00:58

Amalaki - superfoods, superpotravina

známa tiež pod názvom Amla, Amlaka, Amlaki .. nazývaná tiež Indický egrešt alebo Nebeské ovocie. Amalaki je plod rastliny s latinským pôvodným názvom Phyllantus emblica, alebo tiež emblica officinalis. Patrí do čeľade Euphorbiaceae a dorastá do veľkosti stredne veľkého stromu, ktorý rastie na celom území Indie, presnejšie v rovinatých a podhorských oblastiach vo výškach od 200-2000 mnm V Indii je táto rastlina považovaná za posvätnú, vďaka svojim veľmi výživným "nebeským plodom" (odtiaľ pomenovanie nebeské ovocie). Tieto plody majú veľa pozitívnych zdravotných účinkov na ľudský organizmus.
  • výborný antioxidant, 
  •  prírodný zdrojov vitamínu C (3.000 mg v jednom plodu - tridsiatich násobne vyššie množstvo ako pomaranč)
  • podporuje imunitu
  • zdravú a prirodzenú funkciu obličiek a močového systému
Amalaki avšak nie je len účinným antioxidantom, ale má aj antibakteriálne, antivírusové, anabolické, antihepatotoxickú a proti zápalové vlastnosti, inhibuje huby a kvasinky, zabraňuje hyperhidróza, uľavuje pri hypotenzii, pôsobí aj ako anacidum a proti nádorom. Navyše zvyšuje syntézu bielkovín a je užitočná u stavov hypoglykémie. Pôsobí proti starnutiu a celkovo posilňuje telo i myseľ. Obsahuje tiež triesloviny (emblicaniny A a B, puniglukonin, pedunculagin), cukry a minerály (chróm, zinok, meď). Amalaki možno preventívne používať proti rade ochorení, na kterémají vplyv voľné radikály.
Prítomnosťou veľkého množstva tzv. Tanínov, ktoré sú dominantné aktívnou zložkou Amalaki, možno vysvetliť niektoré výhody Amalaki, ako sú liečivé účinky na dýchacie a črevné ťažkosti, najmä potom na črevnú hnisanie. Navyše sa ukázalo, že ďalšie látky obsiahnuté v Amalaki majú početné účinky chrániace zdravie, ako napríklad znižovanie hladiny lipidov a cukru v krvi, posilnenie krvného obehu a blokovanie účinku karcinogénov, čo spoločne pôsobí proti starnutiu. To, čo sa predtým mylne považovalo za prevládajúcu pôsobenia zložky vitamínu C, je v skutočnosti stabilnejší a mocnejší pôsobenie tanínu, ktorý sa chová ako vitamín. Ideálne dávkovanie je malá hrsť denne cca 10g.
Amalaki sa považuje za kľúčové ajurvédskej ovocie.