Chia semínka a děti

30.01.2015 17:49

Môžu jesť Chia semienka aj deti?

Semienka chia sú uáasnou prírodné zásobárňou živín a telu prospešných látok a sú vhodné aj pre tie najmenšie ratolesti. Deti potrebujú veľkéChia semínka množstvo živín, ktoré zaručia ich správny vývoj. Chia semienka sa môžu pochváliť vysokým obsahom bielkovín (až 20%) a až 5x vyšším obsahom vápnika ako mlieko. Proteíny sú základné kamene pre stavbu svalov a tkanív, vápnik pre vývoj kostí a zubov. Semienka chia majú takmer vyvážený pomer bielkovín, sacharidov a tukov, takže sú ideálnou potravinou. Čo sa tukov týka, väčšinu z nich tvoria rastlinné Omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú skvelou prevenciou kardiovaskulárnych ochorení. Tie nie sú u detí tak časté, ako u dospelých, avšak rad detí má vrodené srdcové chyby, ktoré chia semienka dokážu zmierniť.
 
V chia semenách nájdeme celý rad dôležitých živín ako je zinok, železo, kvalitné sacharidy, antioxidanty, draslík či horčík. Mnohým deťom sa nedostáva dostatočné množstvo potrebných živín a práve preto je potrebné živiny doplniť konzumáciou chia semienok. Deti, ktoré sa nesprávne stravujú by mali chia semienka užívať dlhodobo.
 
Deti sú známe tým, že sú v strave veľmi prieberčivé. Gél z chia semienok je bez chuti a tým pádom ho môžete pridať do akéhokoľvek pokrmu, ktoré má Vaše dieťa rado. Chia semienka sa dajú konzumovať celá, pretože nie sú tvrdá, alebo ako veľ. Ten získame zmiešaním chia semienok s tekutinou alebo vlhkými pokrmy. Deti prítomnosť chia semienok v potrave ani nezaregistrujú a vy im ich môžete pridávať do raňajok, desiaty, obeda či večere. Chia semienka možno pripraviť aj v nápoji.
 
Chia semienka sa pre deti často pripravujú s čerstvým ovocím. Nechajte chia semienka 10-20 minút odstáť vo vode (v pomere 1 diel semienok na 5-7 dielov vody). Gél, ktorý vznikne po tom rozmiešajte s roztlačeným ovocím, prípadne jogurtom a podávajte deťom. Chia semienka však môžeme pridať do akéhokoľvek pokrmu, teda aj do jogurtov, smoothie, tvarohov či pečiva z domácej pekárne.
Kde koupit chia semínka

Diskusní téma: Chia semínka a děti

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok