Chia seeds

05.02.2015 01:58

Chia semienka

Chia semienka sú ďalšími semienkami, ktoré Vám predstavím v našom seriáli o prospešnosti semien. Pre mňa osobne sú chia semienka docela novinkou, o ich existencii viem možná pol roka a zatiaľ som vo fáze testovania.

Čo to teda chia semienka sú?

Sú to semienka šalvie hispánskej a svoj pôvod má v Južnej Amerike, kde chia semienka tvorila základ jedálnička Aztékov. Chia semienka patria  Chia seedsdo skupiny tzv. Živých potravín a sú hojne využívaná v tzv. RAW pokrmoch. Chia semienka sú svojim zložením veľmi výživná a ich účinkov využívajú hojne športovci a vegetariáni. Vo 100g semienok nájdete 37g vlákniny, 16g bielkovín, 30g tukov a 43g sacharidov! Okrem sposuty antioxidantov sú chia semienka cenněna aj pre vysoký obsah vápnika. Uvádza sa, že v chia semienkach je až 5x viac vápnika ako v mlieku a v tejto podobe je vápnik oveľa lepšie stráviteľný než je tomu u mlieka!
Z hľadiska množstva bielkovín a vápnika sú chia výbornou voľbou pre vegetariánov. Dávať si denne lyžičku chia je zaiste oveľa lepšie ako sa dopovať vitamínovými doplnkami.
Ešte nesmiem zabudnúť na jednu výnimočnú vlastnosť chia semienok a to je tá, že v kombinácii s vodou vytvára gél, ktorý pomáha telo hydratovať zvnútra. Preto je dobré si dať chia semienka napr. Pred športovým výkonom, pretože chia semienka vás hydratujú a vy sa nemusíte toľko přepíjet. Výborné napr. Pred dlhším behom či lekcií Bikram jogy!
 
A ako chia užívať? Môžete ich pridať prakticky do všetkého. Nemajú žiadnu zvláštnu chuť. Ja si chia dávam buď samotná - 1 lyžica semienok na 12 lyžíc vlažnej vody -, kedy vznikne hustý gél. Alebo pridávam chia do smoothie (sójové mlieko, ovocie, chia, rozmixovať), alebo len tak trošku do rannej kaše.

Prikladám niekoľko tipov a odkazov na recepty s chia semienkami:

  • Domáce müssli tyčinky
  • chia puding
  • chia sušienky
 
Prípadné tipy do čoho chia semienka využívate ocením nielen ja, ale aj ostatní čitatelia, preto sa prosím podeľte o vaše skúsenosti v komentároch. ďakujem
 
Smoothie a chiaA kde chia semienka kúpiť? Kúpite ich v každej väčšej predajni zdravej výživy, ale sú celkom drahá. Kupovala som okolo 80Kč / 100g, ale narazila som na tento skvelý WEB, kde predávajú 500g balenie chia za pouhých 179 Kč! No nekúpte to. Na tento web "Cítite sa líp" by som rada upozornila najmä preto, že sa jedná o obchod (Prirodzenou cestou), ktorý zamestnáva iba znevýhodnených občanov (či už osoby telesne postihnuté alebo osoby, ktoré sa starajú o blízku osobu) a takéto počiny veľmi rada podporím .
Ewa