Ako na imunitu?

08.01.2015 00:37

7 spôsobov, Ako sa vysporiadať predchádzať vírusovým infekciám častý

Opakuje sa u vás často prechladnutie, chrípka, zápal priedušiek, opary, herpes? Skúste tieto prírodné prostriedky ...

Naše telá sú prispôsobené tak, aby sa neustále zbavovala patogénov, ale oslabený imunitný systém, chronická únava, fyzický a emocionálny stres často vedú k opakujúcim sa vírusovým infekciám. Tie môžu zahŕňať prechladnutie, chrípka, bronchitída, opary alebo ohniska herpesu.

Ak ste zažili niektorú z vyššie uvedených viac ako raz v minulom roku, môže to byť znamenie, že máte oslabený imunitný systém. Váš imunitný systém funguje na troch úrovniach: vaša pokožka, hlieny, sliny a ďalšie telesné tekutiny tvorí bariéru proti väčšine patogénom. Ak sa nejaké patogény dostanú cez túto vrstvu, vaše telo reaguje začatím liečenia, pri akútnych (lokalizované) forme i chronickej forme. Chronický zápal môže viesť k ochoreniu, ak sa nelieči, čo je dôvod, prečo je tak dôležité, aby ste konzumovali veľa protizápalových potravín vo vašej strave. Finálny úroveň obrany sa stane, keď vaše telo vysiela T a B bunky, ktoré zabíjajú patogény a vytvárať protilátky.

Začlenením jednoduchých tipov životného štýlu a zdravej, imunitu posilňujúca potraviny do vášho každodenného života, môžete posilniť vlastnú obranyschopnosť organizmu proti chorobám.

1. Kokosový olej

Kyselina laurová je nasýtený tuk nájdený v kokosovom oleji. Je známe, že inhibuje produkciu vírusu a je často používaný pre boj s širokou Kokosový olejškálou vírusových infekcií, prechladnutia, chrípky, prasacej chrípky a oparov. Antimikrobiálne účinky kokosového oleja pôsobí tak, že vytvorí ochrannú lipidovú bariéru okolo baktérií a vírusov. Kokosový olej má vysokým bod varu a preto je ideálny pre varenie pri vysokých teplotách (neprepaľuje sa). Skúste dať zeleninu ako mrkva, petržlen, fenikel, a ružičkový kelom pražiť v kokosovom oleji pri 375 stupňoch po dobu 30 40 minút, budete mať zdravé a imunitu posilňujúca jedlo. Kososový olej je vhodný aj pre orálny očistu, stačí lyžicu kokosového oleja nechať pôsobiť v ústach asi 20 minút.

2. Spirulina

Táto voľne plávajúce riasa alebo sinice, ktoré sa tvoria v slanej vode alebo sladkej vode sa používa ako zdroj potravy v civilizácií po celom svete, od Aztékov do Číny, Japonska a Kórey. Je vynikajúci pre vegánov (zdrojom vitamínu B12) spirulina znižuje vírusovú aktivitu a zvyšuje imunitnú reakciu. Niektoré štúdie dokonca preukázali, že dlhodobé užívanie spiruliny môže znížiť vírusovú záťaž HIV a výrazne znížiť symptómy.
A konečne, u spirulina bolo preukázané, že účinne bojuje proti HSV-2 (herpes genitalis) tým, že bráni vstrebávaniu a penetráciu vírusu v počiatočných fázach. Nájsť kvalitné Spirulinu môžete obchode so zdravou výživou alebo eshopoch. Spirulinu môžete pridať napríklad do svojho ranného smoothie v práškovej forme.

3. Huby

Huby nie sú len chutné, ako je tiež známe, ale majú aj antivírusové, antibakteriálne, a protinádorové vlastnosti. Väcšina druhov húb obsahuje betaglukány, zlúčeniny, ktoré aktivujú imunitný systém a bráni infekciám. Beta-glukány aktivujú vaše biele krvinky do najvyššej pohotovosti pre prípad invázie vírusov, a tak bráni ochorení v zárodku.
Niektoré brazílskej huby Agaricus blazei Murill obsahujú vysoké množstvo beta-glukánov vzhľadom k hmotnosti, ale bežnejšie odrody, ako je shiitake, hliva ustricová a Maitake tiež ich výborným zdrojom. U imunitne zvýšených dávok skúste zmiešaní Maitake a huby shiitake, pretože ich rôzne zlúčeniny spolupracujú synergicky. V štúdii uskutočnenej Tufts University dokonca aj u bielych šampiňónov bolo preukázané, že zvyšujú imunitnú reakciu. Hubové vegetariánske rizoto pripravované v kokosovom oleji je vynikajúci spôsob, ako si užiť antivírusové výhody húb a kokosového oleja.

4. Konopné semená

Proteín v semenách Cannibis sativa obsahuje globulín názvom edistínu, ktorý posilňuje imunitný systém. Konopné semienka tiež nutričné bombou, obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny s vyváženým pomerom omega-3 a omega-6. Skúste pridať lúpaná konopné semienka (tzv konope srdiečka), na vašho smoothie, ovsených vločiek, polievok, šalátov.

5. Voda

Je všeobecne známe, že keď máte nádchu, mali by ste piť veľa vody. Dehydratácia môže oslabiť váš imunitný systém, a tak budete náchylnejší k infekciám.

6. Stop fajčeniu

Cigarety nie sú len zlé pre vaše pľúca, ale ich decht a chemikálie tiež sťažujú vášmu telu boj proti infekciám. Fajčiari sú oveľa náchylnejšie k chronickej vírusovej infekcii, epidémiu a dokonca aj rakovine a autoimunitným chorobám.

7. Pravidelne cvičte

Vždycky vedeli, že pri pravidelnom cvičení sa cítite lepšie, ale to skutočne pomáha proti vírusovým infekciám? Odpoveď znie áno! Pri cvičení prebieha cirkulácia bielych krviniek v tele efektívnejšie, takže všetky patogény rýchlejšie zabité. Cvičenie je tiež jeden z najlepších spôsobov, ako znížiť stres, ktorý oslabuje imunitný reakciu. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov, dodržujte pravidelný cvičebný režim, ale na takom bode, ktorý vám bude príjemný a súčasne si zvýšite aj vašu fyzickú kondíciu.

Zdroj: rodalenews