8 naj potravím pre črevá

09.02.2015 11:34

8 najlepších potravín pre Vaše črevá

Vaše črevá sú ako les, plný rozmanitého života, ktorý, ak správne funguje, pomáha udržiavať celý systém. Problém je, že jedlo nie je tak obyčajné, ako tomu kedysi bolo, a moderné kuchyne, aj moderná medicína, ako napr. Antibiotiká, má veľký podiel na biodiverzity v tráviacom trakte - vašich prospešných baktérií. Konzumáciou liekov a nadmiery cukru sa tieto správne baktérie ničia, a preto je dôležité, aby sa rovnováha a stabilita dostala späť do čriev a zabránilo sa tak hnačkovým a iným ochoreniam.

Štúdie preukázali, že probiotiká pomáhajú v boji proti kožným problémom.

1: Kefír

Kefír je kvasený mliečny nápoj pôvodom z Kaukazu a tiež z opátstva v Tibete. Najčastejšie sa pripravuje z kozieho, kravského alebo ovčieho mlieka a kefírového zrna.

Kefírové zrná kombináciou baktérií a kvasiniek v bielkovinách, tukoch a cukroch. Kefír sa v súčasnej dobe stáva čoraz obľúbenejšie vďaka svojmu zdravotnému prínosu. V kefírových zrnách sa nachádza mnoho rôznych baktérií a kvasiniek, ktoré tvoria zložité a vysoko premenlivé spoločenstvo mikroorganizmov. Tieto pre človeka priaznivé organizmy sa rýchlo množia v mlieku. Ich pôsobenie v črevách spočíva oi. V tom, že vytvárajú nepriaznivé prostredie pre rozličné patogény a tým je vytesňujú. Doma vyrobený kefír máva oproti komerčnému zhruba 10x viac probiotických organizmov, pretože v procese výroby komerčných produktov sa vykonáva pasterizácia.

Baktérie kefíru metabolizujú mliečny cukor na mliečnu kyselinu, čím vznikne kyslý, ľahko perlivý, mierne alkoholický nápoj s konzistenciou podobnou riedkemu jogurtu, ktorý spravidla tolerujú aj osoby alergické na laktózu.

Zdravý typ: skladujte kefír v chlade - živé a aktívne kultúry citlivé na teplo - kupujte kefíry s malým obsahom cukru. Príliš veľa cukru poškodzuje vašu zdravú črevnú flóru.

2: Grécky jogurt

Grécky jogurt slúži tiež ako silné probiotiká a môže sa pochváliť bielkovinami a aminokyselinami, ktoré naštartujú váš metabolizmus. Grécky jogurt je jogurt, ktorý bol cedenie skrz tkaninu či papier, čím je odstránená srvátka. Tým je dosiahnutá konzistencia medzi obyčajným jogurtom a syrom, pričom je zachovaná kyslá chuť. Grécky jogurt sa tiež vyznačuje vyššou tučnosť než má bežný jogurt. V gréckej kuchyni je používaný predovšetkým ako základ pre tzatziki a ako dezert, na ktorého vrchol sa dáva med, višňový sirup alebo ovocie. V Grécku sa jogurt tradične vyrába z ovčieho mlieka. V poslednej dobe je však najmä v priemyselne výrobe používané aj kravské mlieko.

Zdravý typ: niektoré firmy na trhu označujú "gréckym jogurtom" obyčajní jogurty, ktoré obsahujú prísady, ako je želatína a mliečna sušina k zahusteniu konzistencie. Pravý grécky jogurt obsahuje iba mlieko a živé kultúry.

3: Kyslá kapusta

Kyslá kapusta (kyslá kapusta) je jemne nakrájané hlávková kapusta, ktoré bolo fermentovanej za pomoci baktérií mliečneho kvasenia (Leuconostoc, Lactobacillus a Pediococcus). Má charakteristickú kyslú chuť spôsobenú kyselinou mliečnou, ktorá vznikla kvasením cukrov obsiahnutých v nakrájanú kapustu.

Zdravý typ: vyhýbajte sa konzervovanému kapusta, pretože je pasterizované, čo znamená, že všetky zdravé baktérie pri pasterizácii zničené.

4: Kimchi

Kimchi je kórejské národné jedlo pripravené z nakladané a fermentované (kvasené) zeleniny a ďalších ingrediencií. Nepodáva sa ako hlavné jedlo, ale v miske ako príloha ku každému obedu alebo večeri. Pre oslabenie výraznej chuti sa jej spoločne s ryžou, polievkou alebo iným jedlom.

Kimchi možno síce kúpiť v obchode, ale zvyčajne si ho každá rodina pripravuje sama podľa receptov, ktoré sa môžu značne líšiť. Hlavnou súčasťou je čínska kapusta, biele reďkovky, uhorky, korenie a soľ. Korenie predstavuje spravidla červené čili papričky mleté, zelené cibuľa, cesnak, zázvor a nakladané rybie omáčky. Kombináciou je veľké množstvo a ani isté miere improvizácie sa medze nekladú, pri zachovaní základných princípov pri príprave kimchi.

Tradičné nádoby pre uchovávanie Kimčchi prípadne iné nakladanej zeleniny. Takto vytvorená zmes sa nakladá na týždne a mesiace do veľkých kameninových nádob a necháva sa zfermentovat. Pri teplotách pod nulou sa tieto nádoby obvykle zakopávajú do zeme.

Kimchi je nielen formou konzervácia zeleniny v období zimy. Je to plnohodnotná súčasť kórejského jedálnička a to vďaka enzýmom a organizmu prospešným baktériám, ktoré sa množia pri procese fermentácie. Je to tiež vynikajúci zdroj vitamínov a minerálov, prostriedok na udržanie zdravého tráviaceho systému. Stimuluje tiež chuť k jedlu a celkovú vitalitu.

Seoul National University štúdia zistila, že je Kimchi tak prospešné pre imunitný systém, že pomohlo pri zotavení kurčiat postihnutých vtáčou chrípkou.

Zdravý typ: pridajte kimchi do šťouchaných zemiakov, ryže, alebo šalátu.

5: Artičoky

Artičok patrí k najlepším liekom na pečeň a žlčník. Zvyšuje tvorbu žlče a tiež jej vylučovanie, podporuje detoxikačnú činnosť pečene a vylučovanie škodlivín močom. Znižuje hladinu krvného cukru a je vhodným doplnkovým liečivom pri diabete. Zabraňuje ukladaniu cholesterolu v cievach. Má tiež výrazné protialergické účinky, čo sa dobre uplatňuje pri liečbe rôznych ekzémov. Podporuje produkciu tráviacich enzýmov v pankrease a je tiež doporučovaná pri poruchách jej funkcie. Celkovo zlepšuje trávenie a látkovú výmenu.

Jedinou kontraindikáciou môže byť ťažká porucha obličiek, inak žiadne vedľajšie účinky nie sú známe.

Z čajových foriem je najúčinnejší odvar, získaný asi dvojminútovým varením drogy. Podáva sa štyrikrát denne jednu šálku. Veľmi dobrý účinok má odvar čerstvého koreňa artičokov vo víne. Je to liek veľmi starý, ktorý okrem už popísaných účinkov tiež odstraňuje nepríjemný pach tela, predovšetkým v podpazuší.

Zdravý typ: ak vám artičoky nebudú chutiť, skúste ďalšie silná probiotiká, ako banány, šošovica a špargľu.

6: Kombucha

Kombucha je ľahko perlivý fermentovaný nápoj vzniknutý z osladeného čierneho alebo zeleného čaju, ktorý sa používa ako funkčná potravina. Na fermentáciu je užívaná Symbiotická kolónie baktérií a kvasiniek, nazývané tiež skratkou SCOBY. Hoci je kombucha prisudzovaná celá rada pozitívnych zdravotných efektov, tieto efekty nie sú podporené vedeckými dôkazmi. Taktiež ako niektoré uvádzané negatívne účinky.

Zdravý typ: tento starobylý nápoj posilňoval imunitný systém po celé stáročia; Avšak, ak máte určité ochorenie tráviacej traktu, môže kombucha zhoršiť príznaky, vďaka veľa druhov obsiahnutých kvasiniek.

7: Miso polievka

Je to údajný recept Japonské dlhovekosti. Jedia ju denne ako predjedlo, kedy polievku upíjejí priamo z misky a paličkami vyjedajú ingrediencie.

Miso polievka slúži ako výborná raňajky. Polievka nezaťažuje zažívania ako u nás toľko rozšírené pečivo. Navyše obsahuje minerály, ktoré v tejto forme môže telo veľmi dobre využiť. Vďaka miso paste dodá potrební tráviace enzýmy a naštartuje metabolizmus. Telo tak hneď ráno dostane potrebnú dávku energie, vitamínov a minerálov, aby mohlo celý deň dobre fungovať.

8: Horká čokoláda

Ťažko sa tomu verí, ale vedci v Louisiana State University nedávno zistili, že niektoré baktérie v žalúdku a črevách (Bifidobacterium - baktérie mliečneho kvasenia) rozloží čokoládu a Výkvasom ju na protizápalové látky, ktoré dobré pre srdce!

Že má čokoláda liečivé účinky, to sa vedelo od počiatku jej existencie. Nie je tiež náhoda, že sa pôvodne predávala iba v lekárňach a lekári jej predpisovali pri rekonvalescencii. Aj starí Mayovia a Aztékovia vedeli o liečebných účinkoch čokolády, hlavne ako o posilňujúcim prostriedku. Že je čokoláda spoľahlivým afrodiziakom vedeli Montezuma, Casanova alebo madam du Barry. v roku 1591 vychádza prvá kniha o vplyve čokolády na zdravie.

V posledných rokoch vedci skúmajú vplyv čokolády na ľudské zdravie. Čokoláda z toho vychádza veľmi pozitívne, je však potrebné dodať, že aby sa jej účinky výrazne prejavili, bolo by nutné skonzumovať veľké množstvo čokolády. To by však mohlo mať vedľajšie účinky, pretože čokoláda obsahuje značné množstvo tuku a je dosť kalorická, okolo 500 kcal v 100 g tabuľke. Stále sa ale bavíme o horkej čokoláde, s obsahom kakaa 50-75%, ešte účinnejšie je čokoláda s vyšším obsahom kakaa do 99%. Odporúča sa denná dávka okolo 50 g, takéto množstvo je ale skôr preventívne.

Maškrtenie kvalitnej čokolády nepomáha len proti stresu, ale tiež mnohých ďalším problémom a civilizačným chorobám, ktoré vlastne so stresom a nervovým vypätím spojené. Konzumácia čokolády podporuje tvorbu hormónu serotonínu, ktorý sa významne podieľa na vzniku dobrej či zlej nálady. Nedostatok sérotonínu môže spôsobiť mrzutosť, úzkosti, ľahko depresívne stavy a dokonca poruchy spánku. Tiež anandamid, ktorý je obsiahnutý v čokoláde aj prirodzene v ľudskom mozgu, sa významne podieľa na dobrej nálade, pocitu spokojnosti a pozitívne ovplyvňuje chuť k jedlu.

Váš imunitný systém bude "spievať", ak zaradíte do jedálnička tieto zázračné potraviny.

Zdroj: www.rodalenews.com, www.wikipedia.org, www.jimejinak.cz

mia Kupková